Replik från Öbacka katthem

Jag har fått ett svar och av respekt för en katthjälpande kollega vill jag återge det:

Hej! Det är jag som är Elisabet Wiborgh. Det är mina kommentarer i artikeln som du dissar. Det vet nog du oxå att tidningar skriver det hade tänkt från början . Jag vet oxå att det finns en myt att alla övergivna katter är sommarkatter. Men. – All plats i media vi får gör att vi hittar fler hem till våra katter. Så eftersom han ändå inte skrev några väldigt korkade saker , så tycker jag att det var helt ok. Tack vare artikeln+ några annonser i samma tidning, har vi fått några nya hem + flera som fått upp ögonen för oss. JÄTTEBRA tycker jag. Det är ju det vi jobbar för. Ju fler som adopterar en katt av oss desto fler kan vi hjälpa. Att det kallas sommarkatter är väl för att folk inte reagerar på en övergiven katt förrän det blir kallt ute, och då tror man att det är sommargästerna som lämnat den. Men just i år har folk börjat reagera redan nu och det är väl ett friskhetstecken, eller hur? Vi kastrerar( och id/vacc) alla katter innan de säljs( för kattungar ingår det i priset att göra när de blir ca 6 mån) Vi håvar inte in några pengar som ni så elakt insinuerar. Vi jobbar och sliter för att få in pengar så att verksamheten ska gå runt. Så om vi får in nån krona xtra på att en reporter skriver om sommarkatter så är det väldigt välkommet! Det där med avlivning sa jag aldrig. Vi avlivar inte friska katter. Däremot har vi inte plats att ta in alla katter tyvärr. Och efter att ha sett många katter som frusit eller svultit ihjäl så kan jag personligen tycka att det kan ligga något i det han skrev… Har själv oxå tagit hand om både förvildade katter och vad jag kallar vildkatter( katter som fötts ute av en förvildad mamma och aldrig haft kontakt med människor) En förvildad katt kan alltid rehabiliteras, men…Jag vet vilken stress man utsätter en vildkatt för under månader, ibland år om man ska få den att leva med människor. Är det rätt mot katten? Att använda TNR metoden i vårt kalla klimat tycker jag är helt uteslutet. Så det bästa vi kan göra för våra katter är att kastrera. Det är vi alldeles överens om ;).

Hej Elisabet, tack för din replik! Jo då jag vet att tidningar skriver lite vad de vill! Tyvärr plockar somliga journalister mer fram sina egna åsikter än helheten i det de ska skildra… Jag kan bara beklaga att reportern lagt ord om avlivning i din mun på det sättet! Så jag postar gärna din replik i ett nytt inlägg så att det positiva du redovisar om katthemmets verksamhet kommer till tydlighet! Och jag kan heller inte inse att jag elakt insinuerar att ni håvar in pengar… “Kanske pratet om den övergivna sommarkatten är bra för att locka in pengar till djurhemmen?” frågade jag, och lade faktiskt inget klander i det, ställde bara frågan. Jag menar, jag är ju själv ute efter att skapa medvetande hos alla läsare och bloggläsare om mängden av behövande katter, och skapa/locka fram stödjande resurser till dem på alla sätt!

Vi som jobbar aktivt med hemlösa katter – och skygga katter i synnerhet – så finns det ju olika metoder och sett ur synvinkeln de många katthem som nu jobbar aktivt och framgångsrikt på flera sätt med de senare, inkl. TNR, så finns det ju många goda exempel om hur det är framgångsrikt, till gagn för katternas fortlevnad. (Men varje katthem måste ju avgöra sina policys och veta vilken nivå deras förmåga att hantera typ av och antal katter ligger.) Om TNR fungerar bra i norra USA och Canada, så kan det fungera i stora delar av Sverige, det handlar ju bara om att ha det i en form som går att godkänna.

“Vi avlivar inte friska katter.” tycker jag talar för ett bra katthem i mina ögon och jag vill därför poängtera att jag inte har för avsikt att klandra Öbacka katthem! Bilden ovan är från katthemmets hemsida visar bra vad Öbacka representerar.
Jag  var mer ute efter att sticka hål på myten om “sommarkatten”!
NosPuss Wikki

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *