Varmt varmare och för varmt

Det larmas ofta om att hundar far väldigt illa av värmen om de blir instängda i en bil i solgasset en sådan här sommardag. Men även det värmeälskande djuret katt kan fara mycket illa av alltför mycket hetta!

Temperatur i bilen:

Tidpunkt Utetemp Väder Temp i bil
08:30 + 14 C Skugga + 19 C
09:30 + 18 C Skugga + 38 C
10:30 + 20 C Blandat + 47 C
11:00 + 20 C Sol + 58 C
12:00 + 23 C Sol + 62 C
13:30 + 22 C Sol + 85 C

Om du måste transportera din katt i en bil när värmen är som besvärligast, lägg kylklampar under transportkorgen, eller fyll ett par stora PET-flaskor med iskallt vatten, skruva till dem noga och lägg hos katten.

Ser du en hund eller katt som mår dåligt i en varm bil, sms:a bilnumret till: 72503 – då kommer det uppgifter om bilägaren i retur till mobilen och det blir lättare att ringa nummerupplysningen och få fram ett telefonnummer. Eller också kan man ropa upp ägarnamnet och inte bara bilnumret på utställning, affärscentrum eller liknande.

Om du bedömer att djuret är i livsfara ska du kontakta polisen. I akuta fall har du rätt att slå in rutan för att få ut katten/hunden. Se då gärna till att ha vittnen som kan intyga att de var illa ute!

HÄR finns Wikkis råd om att svalka katter! En av våra favoritsätt är att fiska djupfrysta räkor ur en grund vattenskål… Golvet blir rätt blött men genom att doppa tassarna svalkar vi oss samtidigt!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

6 reaktioner till “Varmt varmare och för varmt”

 1. Min husse har med sig en bunt i fickan på jobbet. Han lägger dem på rutan om han ser ett djur i en bil och håller koll så det inte blir på tok. Behövs det så säger det klirr!

  1. Mjau, Stora matte älskar att få ”klirra” om det behövs men skulle hellre vilja ha en sådan där brytgrej som polisen har… Lyckligtvis är det länge sedan nu som hon behövde göra det! Men lappar till obetänksamma djurägare kan ju ge en bra tankeställare! Bra initiativ! NosPuss Wikki

 2. Fyjam ja… Tänk att människor inte lär sej? Läser de bara om såpastjärnornas läppförstoringar och sportfånarnas resultat i tidningen? Hur kan de tro att just DERAS bil inte fungerar som alla andras bilar?

  Matte gnager redan lite oroligt på naglarna inför vår semestertripp, för det handlar ju om att stå i färjekö i alla fall minst en-en och halv timma, och det är ju bara en enda stor asfaltsplan utan tillstymmelse till skugga om solen gassar, så det skrivs lista på allt som ska göras/tas med
  – Gamla lakan/filtar att täcka över rutorna med när man stannat (effektivare än vad man kan tro, det blir inte på långa vägar lika varmt i bilen! )
  – Doseringsspruta för eventuellt behov av tvångsvattning (vi dricker lite dåligt när vi är på resande tass, och doseringsspruta kan man få eller få köpa för nån femma/tia hos veternären)
  – Handdukar som kan blötas ner och svalka varma katter med
  – Kylklampar (nedfrysta pet-flaskor som tinar vartefter)
  – Kallt vatten (via de tinande petflaskorna)
  – Liten batterdriven fläkt

  1. Mjau jag tycker ni har fanTASStiska människor som verkligen tänker sig in i alla era behov under resan! De får stora GuldTassStjärnan för bra katthållning! NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *