Jag stöder VOOV

Känner du till VOOV? Lägg namnet noga på minnet! Det är inte en hundklubb om nu någon tror det, utan något mycket viktigt: VOOV betyder ”Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta” och är en ideell förening som startades av veterinärstudenter och veterinärer i Uppsala 2009 i syfte att hjälpa till då någon behöver skyddat boende på grund av våld i nära relation. Våld – i synnerhet mot kvinnor men även andra familjemedlemmar – kan ofta innebära hot och misshandel även mot husdjur med följden att de människor som skulle behöva fly ofta inte gör det, för vem lämnar väl sin bästa vän i sticket hos någon som hotar att skada och döda? VOOV fixar tillfälliga jourhem för katter, hundar, kaniner och andra djur. (Katter och andra djur kan oftast inte följa med till skyddat boende som t ex en kvinnojour för att det finns många allergiker.)

VOOV finns i Uppsala, Stockholm, Göteborg, Malmö, Skaraborg och Borlänge i olika skala och driver just nu ett treårsprojekt med stöd av Allmänna Arvsfonden för att starta upp på andra orter i landet. Under det andra projektåret (nu) planerar VOOV att starta upp i Jönköping, Sundsvall, Eskilstuna, Visby, Östersund, Halmstad och Linköping. VOOV samarbetar med socialtjänst, polis, länsstyrelsen och föreningar/organisationer som kommer i kontakt med våldsutsatta personer. Den våldsutsatta kan alltså inte själv ta kontakt med VOOV utan all kontakt går genom någon av de ovan nämnda aktörerna. VOOV har tillsammans med polisen utarbetat dessa riktlinjer för arbetet för att säkerställa alla parters säkerhet och integritet. Förutsättningen för att VOOV ska ta hand om ett djur är att personen aktivt har påbörjat att ta sig ur relationen.

För oss som lever vanliga trygga kattliv i snälla människors familjer är det ju svårt att förstå att någon kan ha våld mot ett oskyldigt djur som damoklessvärd över en människa – men det existerar tyvärr. Kanske vill du hjälpa till på ett hörn? I så fall kan du jama till VOOVs projektledare på voov2011@gmail.com för alla stödjande tassar är välkomna! Du hittar VOOVs hemsida här och VOOVs facebook här. Låt oss hjälpas åt att hjälpa! ♥

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

2 reaktioner till “Jag stöder VOOV”

    1. Mjau, man vet aldrig när den kan behövas – för en själv, en vän eller arbetskamrat. Våld i relationer är tyvärr vanligare än man tror! TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *