Vem våldsrakar en skogkatt?

En kvinna i Hylte saknade sin lurviga skogkatt i nio dygn, berättar HallandsEkot. När katten kom hem var den naken – inte ett enda pälsstrå fanns kvar och katten hade sår efter rakningen! ”Våldsrakningen” är nu polisanmäld – nog för att man kan behöva raka en tovig katt ibland, men det är ju en helt annan sak…

Hos oss på katthemmen dyker det däremot ibland upp katter som verkligen behöver rakas – vilsegångna eller misskötta långhårskatter som är så fulla av tovor och skräp i pälsen att själva kakan av päls kan väga nästan lika mycket som katten själv!
Personer som ser dessa katter gå ute tror ofta felaktigt att katten har hull under pälsen och heller inte fryser. Verkligheten är för det mesta den motsatta: Pälssjoket skaver och hindrar katten att röra sig tillräckligt för att jaga eller hålla sig i rörelse. Det samlar också fukt och smuts, och kyler och tynger mer än det skyddar! En katt med skött och luftig långhårspäls däremot har bra isolering just av luften i pälsen – och klarar sig bättre. Men den skötta katten har också tryggheten i en egen ägare som bryr sig. Hemlösa långhårskatter har ingen… Så:

Stöd Ditt Lokala Katthem!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

6 reaktioner till “Vem våldsrakar en skogkatt?”

  1. Helt rätt att den katten som blir så genomtovig, far illa. Det som dock händer till slut, är att pälsen stöts bort, pga att blodcirkulationen stryps till pälsen. Detta kan på ett sätt rädda katten, eftersom den blir av med den. Men då gäller ju att det är rätt årstid, inte smällkalla vintern. Sedan allteftersom att den gamla stöts bort, så växer den nya fram. Men det tar tid!

    1. Mjau, men kisse kan ha väldigt ont av gammelpälsen under tiden – så sköt din kisses päls! NosPuss Wikki

  2. Läste det i vår lokaltidning idag och jag kan ju jama att om det tyckte jag o matte o husse INTE alls !
    Fattar inte hur man kan vara så elak ??
    Att man ibland måste raka eller klippa pälsen på en katt det vet matte o husse för dom hade en Norskis för länge sen som HATADE att kammas eller borstas så han åkte på både rakning o klippning emellanåt.
    Men som du jammar så är det ju en helt annan sak !!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *