Att tänka på om vintern

Här kommer lite goda råd för vinterkatter!

Innekatter:

När kylan biter tag utomhus, kan även en innekatt känna av den – särskilt äldre katter med stela leder och artros. Se till att din katt har många varma sköna sovplatser, lätt åtkomliga! En katt med ledproblem kan få mer värk och svårt att nå högre ställen, så möblera med pallar och kuddar så den kan ta sig till sina favoritställen! (Och toalådan!)

Katter som är både ute och inne:

Om din katt upplever snö för allra första gången kan det vara en väldigt förbryllande situation, och klokt att övervaka den så katten inte får panik och flyr. Det kan vara en bra idé att låta katten få denna erfarenhet på en begränsad yta, inne på en hägnad gård till exempel.

Kolla tassarna ibland när din katt kommer in, så att inte vägsalt eller liknande klibbat fast – det är obehagligt för katten att tvätta bort själv! Skölj med ljummet vatten. Trampdynorna kan bli sprickiga av kylan men det besvärar sällan katten. Man kan smörja in dem med en neutral naturolja (rapsolja eller olivolja) eller arméns hudsalva, men troligen kommer katten ganska snart att slicka bort det.

Om din katt har tillgång till kattlucka, se till att den är oljad, väl fungerande och inte kan frysa fast! Och att den inte kan blockeras av snön!

Sätt på din katt ett halsband med reflexer som syns bra! Det är en billig livförsäkring!

Släpp helst ut katten under de perioder när det inte är så mycket trafik i ert bostadsområde! Mörker, kyla, snödrivor och ishalka gör katten betydligt mer utsatt för trafikens faror. Se till att skotta små stigar och gångvägar som passar din katts vanor också, så lever den tryggare utomhus!

Katter som är ute mesta tiden:

Se till att katterna har tillgång till något utrymme där det åtminstone är plusgrader! Gör bäddar där i mindre lådor med tak och ganska små öppningar, så att kattens egen kroppsvärme kan bevaras och hjälper den att vila tryggt.

Tänk på att ”säkra” dörrar och luckor till alla uthus/övriga byggnader – endera så att de är säkert stängda så katter inte går in och blir instängda av misstag, eller endera så att de står på glänt och inte blåser igen eller blockeras av snö till utrymmen där katten får vara och ska kunna söka skydd!

Finns det inga uthus att söka skydd i, så kan du enkelt hjälpa utekatter genom att ställa ut ”kattkojor” i frigolit eller pappkartonger skyddade med plast. Under rubriken Wikki’s Goda Råd i sidokolumnen hittar du ett par inlägg om kattkojor!

Ibland kryper katter in under motorhuven på bilar för att söka värme. Var uppmärksam på kattspår runt din bil, och lyft på huven innan du startar för säkerhets skull!

Se till att även utekatter har tillgång till drickbart vatten och mat, som inte fryser! Det finns vattenskålar med eluppvärmning som är ganska dyra, men ett alternativ är att ha vattenskålen i ett litet utrymme där en frostvakt kan hålla plusgrader så att det inte blir is av vattnet. Många tror att katter kan äta snö eller klara sig på vätska de får i sig av bytesdjur – det är inte sant! Den stora faran är också att katten hittar vatten som innehåller glykol i pölar under bilar – glykolförgiftning är mycket farligt och förstör snabbt njurarna.

Tips på eluppvärmda artiklar för utekatter finns HÄR, jag har tyvärr inte hittat motsvarande på svenska.

Barnens snöbyggen på vintern kan vara roliga lekplatser för en kärvänligt deltagande familjekatt också. Men kom ihåg att prata med barnen om hur farliga de spännande snötunnlarna kan vara – och varna dem att alltid kolla så att katten inte av misstag stängts in i snöhögen under leken! Och man får ALDRIG kasta snöbollar på en katt!!!

Slutligen, med tanke på allt som kan hända en katt på vintern:
Se till att din kisse är försäkrad! ♥

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

9 reaktioner till “Att tänka på om vintern”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *