Det farliga med katter och snören

Hjälp Örebro Katthem med en slant till Anisas veterinärvård! Postgiro 28 88 67 – 5 är det! Varför jamar jag nu om detta?

Hittekatten Anisa föddes ute i en bod  i Mellringe, Örebro sommaren 2010. Med sin mamma Afriky och syskonen Picas och Lipaz blev de snart hanterbara i jourhemmet, och Anisa är numera en företagsam tjej som älskar att leka.

Men när jourmatte kom hem igår så kom Anisa springandes med en tråd i munnen som hängde ut, hon försökte dra i den lite försiktigt men den satt fast! Sedan svalde Anisa hela resten av tråden. Jourmatte är klok nog att fatta hur FARLIG en tråd/snöre är i en kattmage! Det blev full fart till lokal veterinär vid Bista kl 15.45 i ren desperation för att slippa åka så långt som till Strömsholm, chansade att de skulle ta emot akut. Veterinären gav medel för kräkning så att Anisa eventuellt skulle få upp tråden, men hon somnade bara på en gång och mådde inte alls illa. Ingen tråd syntes så långt de kunde se ned i halsen. Röntgen av magen visade heller inget konstigt.

Anisas jourmatte och kontaktmatte rekommenderades att åka vidare till Strömsholms eller Karlstads djursjukhus AKUT. De ringde Karlstad först, men där tyckte de  inte att en tråd på cirka 2 dm (som jourmatte gissade att den var, tråd från en  juldekoration) var någon fara utan att de kunde avvakta hemma och se om den kom ut den naturliga vägen – vilket INTE kändes helt rätt! De kontaktade ytterligare en veterinär som sa att Anisa måste vidare omgående: Trasslar tråden in sig så handlar det om minuter för att man ska kunna rädda livet på henne. Kontaktmatte ringde Strömsholms djursjukhus som sa ”Kom på en gång!”.

Anisa blev snabbt sämre på Strömsholm och blev väldigt slö, hon gjorde inget motstånd alls, annars är hon skygg för främmande människor och främmande miljöer.  Röntgen visade nu en mycket knepig tarm, väldigt förtjockad på ett ställe och  med någon resistens på ett annat ställe. Alltså misstanke om insnodd tarm i tråden! Hon blev alltså inlagd och de övervakade nogsamt hela natten. Anisa var smärtpåverkad och  fick smärtstillande. Skulle något akut hända så kunde det bli operation, eller ett försök att gå ned med instrument via halsen och trassla ut det den vägen…

Tänk vilken tur att jourmatte sett tråden innan Anisa svalde ned den!

Prisuppskattningen var då cirka 25.000 kr. Och det är inte första gången Anisa är i trådtrassel – lagom till nyårsaftons kväll för ett år sedan lyckades hon sno in tassen i ett virkgarn så hårt att personal fick rycka ut och assistera att få loss henne! Tråden hade skurit in så hårt i två tår/trampdynor att det blev som brännmärken!

Men som väl är hände inget akut under natten: Anisa mår bra idag och röntgen ser nu fin ut. Tarmarna har helt otroligt klarat sig utan skador ser det ut som!!! Tråden har förhoppningsvis lyckats passera förbi utan att ställa till med någon bestående skada, den fastnade alltså aldrig utan snörpte tillfälligt åt på vägen, men gav sig sedan av vidare. Så nu ligger troligen snöret bak vid rumpan och väntar på att få bajsas ut istället! Om allt går bra får Anisa hämtas hem i eftermiddag. Syskonet Lipaz som har gråtit och skrikit hela natten lär bli överlycklig!!!

Som jag skrev i mitt inlägg om farliga julsaker: Snören och glitter – lek gärna med dem under tillsyn av din människa, men lägg sedan bort dem! Allt som liknar snören kan bli väldigt farligt kring en kisses hals – eller nedtuggat i magen… ♥

Notan blir kanske inte så hög som 25 000 kr – men billigt med nattjour och allt lär det INTE bli… Och givetvis att en katthemskatt är värd det! Det är de ALLTID!
Örebro Katthem tar därför tacksamt emot all hjälp! *vädjande tass*
Postgiro 28 88 67 – 5 som sagt…

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

26 reaktioner till “Det farliga med katter och snören”

 1. Vilken väldigt busig kisse Anisa är som leker så med snören! 😉 Och en så tur att det gick bra till slut!

  TYvärr kan vi inte bidra till Anisas vård just nu, dock har Emil satt in de 50 kr som han lovade till matte i julklapp! ♥

  1. Det kallar jag ett bidrag om något – och det uppsKATTas mycket högt! Heders Emil!!! Tusen TassKramar!
   NosPuss Wikki

 2. Lipaz har gråtit här hela dagen:( så kan inte beskriva min tacksamhet för att allt gick bra! tror jag nog talar för oss båda! Nu väntar vi på att lilla gumman ska få komma hem igen och få en massa gos och kärlek!! // Jourmatte

  1. Mjau, så skönt att det gått bra! Och absolut superklokt av er att ta det säkra för det osäkra och åka iväg med Anisa! ♥ NosPuss Wikki

 3. Åh, tänker på henne. Jag är glad att hennes jourmatte bestämde sig så snabbt för att agera, istället för att bli ledsen och gå och grunna sådära som jag hört tvåbeningarna kan få för sig att göra.. Hoppas allt kommer gå bra och att hon får snöreförbud som vi här hemma :). Nosgos och Tass

  1. Mjau, det är ju bra att ha snöreförbud! Jag har funderat lite på varför det tillverkas så många kattleksaker med snöre-grejor, sånt som ska hängas upp och dingla och ha sig – det kan så lätt sno sig runt en tass eller hals även om det är korta snören! ALDRIG lek annat än under övervakning med snörsaker, det är min regel! NosPuss Wikki

 4. Snören är livsfarliga. En orolig husse ringde till min matte för ca 1 månad sedan, en fredag klockan 14. Kisse hade kräkts och kräkts och de trodde det var en liten bit presentsnöre som satt fast. Jag hörde matte säga: Har ni försäkring? Bra! Om det var min kisse skulle jag ringa djursjukhuset på en gång!” Och så fick det bli, kisse opererades, tråden satt långt ner i den grova tarmen och idag är kissen pigg igen!
  Vi ska se om vi kan sätta in ett bidrag, vi har ju bekymmer med PellePlutt. Han har en infektion på Urinvägen. Vi letar i gömmorna om vi hittar en slant i alla fall!
  Kram-missar
  Fjutten

  1. Mjau, det var bra att de hade sin kisse försäkrad!
   Men snälla, spara den slanten till Pelle Plutt! Hans kisseri måste fungera först! Spinner krya-på-dej-spinn till honom bums! TassKram Wikki

 5. Fy, så orolig jourmatte måste ha varit! Skönt att höra, att det verkar gå bra med den olycksaliga tråden, men visst kan kostnaderna rusa iväg i alla fall. Vi ser till att sätta in en slant snarast! Kurr och burr.

  1. Mjau, verkligen! Jag svalde en bit glitter från en vippa en gång – utan snöre, bara de där små silvriga spreten och matte var hyperorolig. Med det kom ut glittrande små skitar så småningom. De var ju små nog att inte fastna. Mjusch det kan hända alldeles för mycket läskigt med snören! NosPuss Wikki

 6. Jag skall genast jama med matte om en slant till Anisa! Vi katter måste hjälpa varandra när nödsituationer knackar på kattluckan…

  Tass från Imma, abbemissa.

 7. Fy jam så hemskt 🙁
  Vilken tur i oturen att Anisa inte behövde opereras i alla fall.
  Ska jama till min matte att tassa in en liten slant till Örebro katthem 🙂

 8. Wikki, jag säger som jag alltid brukar i liknande sammanhang: jag är en lat person och tycker det är jobbigt att leta fram pg-numret till Örebro Katthem. Skriv ut det på en gång så underlättar ni för de som vill sätta in en slant!

  1. Mjau, men det står ju på allra första raden högst upp – jag markerade den med rött så den skulle synas? Måste kolla så att det inte försvunnit???! *förbryllad*
   Ursäkta i så fall?! NosPuss Wikki

   1. Sorry Wikki (jag sa att jag var lat och inte scrollade upp igen).Nu har jag satt in en liten slant till Anisa och håller tassarna för att allt går bra!

 9. Åh WIkki så sorligt, vilket dumt råd som gavs i början! Tråd är aldrig ok att vänta ut! Man måste åka till vet bums! Konstigt att en veterinär kan ge ett sådant råd!

  Alla katter är värda att räddas kosta vad det vill!

  NosPuss Sven och Signe

  1. Mjau, nu hamnar räkningen ”bara” på en bit över tiotusen kr, men det är ändå tufft för vårt katthems kassa. Men det var så självklart att Anisa skulle ha hjälp ändå!!! Nu hoppas vi att det kan komma in lite slantar och hjälpa till! ♥ TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *