Ett sorgens mjau från Töreboda

Stora matte ringde till ordförande i Djurskyddet Töreboda och pratade med en sorgsen och vänlig man som svarade. Sedan grät hon länge. Om vi blir ledsna för detta, hur ska det då inte vara för dem, som jobbar i föreningen Djurskyddet Skaraborg, och som just nu får betrakta sitt brandskadade katthem utifrån?!

Alla katter är döda. De dog av rökförgiftning av den kraftiga röken, inte av elden. I övrigt är fastigheten inte så brandskadad. Men allt är rökskadat nu och förstört. Brandplatsen är avspärrad tills vidare, och ingen får gå in.

Jag vågar inte tänka på bördan dessa kattälskare har framför sig att gå in där sedan, och ta vara på sina döda skyddslingar – de som ju skulle räddas till livet!?? SkaparKatten, ge dem styrka!

Hur framtiden kommer att se ut och vad som händer vet ingen just nu – men jag vet att flera katthem bereder sig på att samla ihop utrustning och sådant som kan skänkas så Töreboda Katthem ska kunna starta upp igen, om de längre fram beslutar att ta nya tag. Och för alla behövande katters skull, så hoppas jag att de gör det!

Men just nu – just nu kan jag inte annat än dela sorgen! Hur otillräckligt känns inte det?!! Då rör det mitt hjärta att se Lizardens ord på Hittekatters tråd om branden:
”Men vi får väl se till att detta slutar som för katthemmet Kompis. Sveriges kattvänner får mobilisera och hjälpas åt här så att verksamheten kan återuppstå! Om vi alla räcker ut en hjälpande hand och gör vad vi kan, praktiskt eller ekonomiskt kanske de drabbade orkar se en framtid trots katastrofen.” Detta vill också jag hoppas! ♥

Och jag vet, att hade brandmännen bara kunnat, så hade de räddat alla katter de förmått!
Nu vilar kattskaran i SkaparKattens tassar…

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

28 reaktioner till “Ett sorgens mjau från Töreboda”

 1. Åh, jag blev så sorgsen när jag hörde beskedet. Det var som om man själv var där och möttes av allt det som de tvingas möta. Önskar att det aldrig behöver ske igen, att veta att så många dog i natt.. Det känns olustigt och riktigt tungt. Hoppas som ni, att de nu mår bra i Himlen och att vi alla kan hjälpas åt för att förebygga att något sådant här sker igen.

  Massa kramizar, styrka och kärlek

  1. Mjau, man kan göra mycket: Framför allt, var alla riktigt försiktiga med levande ljus så här kring jul! Kolla att brandvarnare finns, att de fungerar – och ge gärna bort en brandsläckare i julklapp!
   Ni som jobbar på katthem kan ju också se till att vara noga med att inga brandfarliga saker ligger på lampor och element, och att brandvarnare och eventuella larm fungerar där också!
   NosPuss Wikki

 2. Hej!
  Du har en bra blogg och du är en skicklig skribent. Själv skriver jag om viktiga ämnen som mobbning och utanförskap. Besök gärna min blogg.
  Hälsningar
  Mikhael Mikalides

  1. Jo kanske det, tack för kattplimangen – men jag har lite svårt att relatera till din kommentar med tanke på vad min blogg handlar om just nu. Hoppas du har förståelse för det! NosPuss Wikki

 3. Det är bara sååå sorgligt med alla dessa katter som dog 🙁
  Jag och matte hoppas oxå att hela kattsverige mobilserar sig och ställer upp som man gjorde för Katthemmet Kompis !

  1. Mjau, när tiden är lämplig för det så tror jag också att hjälpen kommer att finnas där! det är gott att veta att detta nätverk av kattvänner finns och vill ställa upp! TassKram Wikki

 4. Så himla okänsligt av mannen ovan att tipsa om sin ”viktiga” blogg, underförstått att vi katter inte är viktiga! Det är ju tidigt att spekulera i orsaken till branden, men oavsett orsak bör vi kanske diskutera att bemanna katthemmen nattetid. Om ingen människa är där hjälper det inte med brandvarnare. Om alla medlemmar ställer upp så blir det inte så betungande. Jag kan ställa upp 2 nätter i månaden för mitt närmaste katthem. Kan du som läser denna blogg också g6ra det?

  1. Mjau, det var en häftig utmaning! Men jag kan jama att engagerad personal på ”mitt katthem” i Örebro har erbjudit sig att bli nattsovare där – så det är fler som tänkt detsamma! NosPuss Wikki

 5. Kan inte sluta gråta… Vad går inte dessa som är engagerade igenom katthemmet igenom…! Alla som kan får nu tillsammans försöka att vara dessa till hjälp så gott det går! Också för de underbara, men nu mera hos Skaparkatten, kisar, i deras minne hoppas vi på ett stort engagemang och hjälp till Töreboda katthem!!! Tasskramar av tårdränkta tassar…

  1. Mjau, om det nu är så, så hoppas jag att katterna domnade bort innan det var för plågsamt… *darrar* Men vilken jul blir det för dem som jobbar där nu?! Stackars dem! NosPuss Wikki

 6. Vi är jätteförsiktiga med öppen eld….Matte har jobbat på Liljeholmens ljusfabrik för många år sedan, hon är mycket noga med levande ljus, att de släcks och inte lämnas utan uppsikt. Vi gråter stilla för Törebodakissarna…

  Indra o Bastian

  1. Mjau, vi har alltid ljus i kattsäkra lyktor och ändå lämnas de inte utan uppsikt! Ljus som simmar i vattenbad är också fiffiga – men man ska ändå ha ett öga på dem! NosPuss Wikki

 7. Blir bara stum och vet inte vad man skall säga. Inte nu igen kanske. Arma små missar och stackars den personal som skall gå in och ta hand om detta. Jag lider vad gör då inte dom ?????????

  Nalle

  1. Mjau, det är min tanke också – hur ont ska det inte göra för dem att gå in där sedan och lägga till sista vilan alla de kära katter som de gett mat, omsorg och ömhet? En fruktansvärd sorg måste det vara. Och vi kan knappt hantera sorgen för en enda katt. Hur ska det då vara med ett helt katthem?! *tårar på tassen* NosPuss Wikki

 8. Stackars stackars små katter! ♥
  Tryggheten blev en dödsfälla… Och den stackars personalen som får ta hand om det hela sedan… Åttio levande katter är mycket och då måste åttio döda katter kännas oöverstigligt… :/ Nej, det finns inga jam för detta…

 9. En tröst i det tunga är att de inte brändes till döds utan dog av röken. När det bildas kraftig rök går det oerhört snabbt, ett par andetag räcker sen dör man, både två och fyrbeningar. (matte går regelbundet på brandkurser/övningar på jobbet där de tar upp sånt) Även röken utvecklas otroligt snabbt. Men stackars, stackars personal som skall behöva ta hand om sina pälsklingar sen, mitt hjärta blöder verkligen för dem!
  *nosbuffar*

  1. Mjau, ingen av oss kan nog sätta oss in i det – och hoppas de som måste göra jobbet får hjälp av omgivningen att klara det! ♥ Tungt kommer det att bli, och en brandplats är ingen vacker syn, jag lovar! *darrar* NosPuss Wikki

 10. Kära, kära Töreboda kattänglar och all underbar personal som arbetat med att rädda liv på alla katter. Att så många kära katter nu är borta när de hade fått en andra chans är så fruktansvärt tragiskt. Måtte de finna ork att gå vidare när värsta chocken lagt sig. Här hemma gråter vi mängder och våra hjärtan blöder. Tankarna går även till Katthemmet Kompis som kämpat så hårt för att komma tillbaka. Vi har själva varit med om en brand då vi räddade vår katt. Vi såg branden närma sig oss det går aldrig att sudda ut. Glöm inte sätta upp lapp på ytterdörren så att brandmän och andra vet hur många djur som finns i ditt hem. Var extra uppmärksamma på ljus och annat brandfarligt i juletider (och annars också). Vi knäpper tassar och händer och ber att de fått de bra där de befinner sig på andra sidan Regnbågsbron. Många många varma omtankar till alla inblandade önsakar Goliat och hans matte och husse.

  1. Mjau, många tankar samlas kring dem denna mörkaste decembernatt… Hur tassar man vidare, undrar de inblandade säkert just nu – men jag önskar att allas engagemang här på nätet ska ge dem hopp att klara det! Tack Goliat! NosPuss Wikki
   PS Man ska också veta hur oerhört farlig brandrök är – så giftig att det kan räcka med några andetag för att omkomma! Det är därför man ska huka sig ned och krypa ut längs golvet om man är i en brandzon, det kan nämligen finnas osynliga giftiga gaser högre upp!

 11. Matte tänker ta upp fråga i morgon på Stockholms Katthems styrelsemöte, det här får bara inte hända igen. FRUKTANSVÄRT! Lånar gärna ut matte några nätter för att katterna ska få vara trygga. Hemma har vi inga levande ljus eller andra brandfarliga saker, på dörren finns också en klisterlapp som säger ”Rädda oss” med hänvisning till att vi finns här innanför. Håller med dig Wikki om att de kommer behöva all hjälp de kan få, ska säga till matte att våra julklappar lika gärna får hamna i kassan hos djurskyddet och andra behövande. Det är julklappar som jag vill ha…
  Basco

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *