Goliat kämpar på!

Några bloggvänner har undrat hur det gått för vår vän Goliat, den vackre birmakillen med bajseriproblemen – och här kommer en personlig jamning från honom:

Tack kära Wikki dina 2-benta och underbara kattvänner!

Ni ska veta att ni betytt/betyder väldigt mycket för oss nu när det varit så tufft för oss i höst. Matte har tidvis gråtit stora floder då det ser som mest hopplöst ut, men då läser hon våra favoritbloggar Wikki, Gunilla och Frasse och Kjelle Bus och blir lite gladare.

Om man läser Kjelle Bus i torsdags kan man tro att allt är jättebra, men så är det inte riktigt. Jag mår förhållandevis bra dvs. jag lider inte, men bajseriet är tyvärr inte riktigt ok ännu. Jag börjar med att sätta mig i lådan och bajsa men sedan går jag ut och får slicka ut resten som oftast hamnar lite här och där.

Vi var i kontakt med veterinären förra veckan igen och tog en diskussion om min situation. Han menade på det att om det skulle vara en nervskada så kan detta ta tid! Det kan också vara så att ampullen (ja fråga mig inte vad det är) kanske inte känner av att jag har mer på gång när jag går ur lådan. Matte och husse avvaktar fortfarande med att åka in till Djursjukhuset då det skulle innebära ytterligare en nedsövning. De hittade ett litet blåsljud på mitt hjärta när jag opererades så nedsövning är inte så bra då. Birmor överlag är extra känsliga för narkosen. Veterinären försökte förklara varför men mina 2-benta tog inte in informationen de var så nervösa inför operationen.

Summan av kardemumman är att t.ex. vissa människor får leva sina liv med diverse åkommor så är det med oss katter också. Så jag kanske får leva mitt liv så här. Det viktigaste av allt är att jag inte lider och det gör jag inte.

Det min matte och husse däremot skulle vilja ha tips om är om någon där ute vet hur de kan hjälpa mig att bli lösare i magen. De har prövat lactulos (får det nu också) men jag mår så illa av det. Sedan köpte de Malt-Soft (kattmalt) till mig av märket Gimpet.  Men inget hjälper. Jag är stenhård i min mage. De har även provat nytt foder från veterinären W/D bläää det var inte gott, detsamma var det med Eukanuba Intenstinal.

Vi kämpar vidare det sista som överger oss är hoppet!!!

Tack alla underbara människor där ute i cyberspace!
Tack kära Wikki för din underbara, tänkbara blogg tänk om alla kattägare ändå kunde läsa den och ta del av all matnyttig information.

Psst snart är det jul, vad önskar du dig? Jag önskar mig att bli bättre och att fler hemlösa katter får ett nytt hem. Matte och husse ska på julmarknad i helgen på ett katthem och ge de ett bidrag…

Många många kramis jamis från Goliat och 2-benta.

Mjau, så glad jag blev att höra hur kärleksfullt och tålmodigt Goliats människor tar hand om honom, även nu när han har sitt bajstrassel! Tänk så många som skulle ge upp och skicka sin kisse till Bron i förtid. Jag beundrar dem verkligen för detta!

Så har du något ”hjälpa magen”-tips till Goliat, hör av dig med ett jam! Jag kan ju gissa att paraffinoljadroppar (Bläääää!) på maten redan provats, så det behövs nya idéer!

Ampullen, här finns bilder för den som vill veta mer, är om jag fattat rätt den del av tarmen som samlar upp ”fekalierna” och sedan när det är lagom mycket släpper ut dem i den sista tarmänden som ska klämma ut dem. Tänk vilken fanTASStisk uppfinning SkaparKatten gjort av vår kropp som sköter om så mycket inuti, alldeles av sig själv!

Och vad jag önskar till jul!??? Mjau, ungefär detsamma som du, Goliat: Att ingen kisse skulle behöva frysa, hungra eller vara ensam och övergiven! ♥ (Samt en liten förpackning mjuka catstix, dem älskar jag!)

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

24 reaktioner till “Goliat kämpar på!”

 1. Paraffinolja är ju inte så gott, men det finns en annan olja i de flesta djurbutiker. Tyvärr minns jag inte vad den heter men det börjar med Doktor.. nånting och är en glasflaska. Den minsta kostade 240 kr senast jag köpte den till katthemmet, vilket var för över ett år sedan. Den oljan brukar de tycka om och den kan vara värd att prova. Hoppas den hjälper Goliat.

 2. Alltså till spädbarn kan man ge lite lite grand Messmör om de är hårda i magarna, kanske, kanske att det funkar på en kissekatt? Rådslå med veterinär.

  1. Spännande idé – jag antar att en veterinär borde veta om det testats som ”meddusin” till kattmage?! NosPuss Wikki

   1. Det lär vara ok enligt några kattwebforum, men som sagt sådant borde man ta med en nypa salt. Ett samtal till veterinär för att få grönt ljus rekommenderas. Men det funkar utmärkt på spädbarn.

    1. Mjau, råd med veterinären är viktigt. Men Goliats matte har dialog med vet också, det är bra. NosPuss Wikki

 3. Min katt som har (hade) problem med förstoppning får 1 påse Kitekat med sås och 1 påse Purina Gourmet med sås och 1 halv dl torrfoder (Purina One sterilecat) per dag. Blötmaten blandar jag med 1 msk vatten. Han får 2 ml lactulos varje morgon. Hills WD tyckte han inte heller om. Innan vi började med blötmaten fick jag ibland ge honom lactulos 3 ggr/dag.Och ganska ofta paraffinolja också. Hoppas detta kan vara till någon hjälp.

  1. Vilka grundliga, duktiga och tålmodiga kattmänniskor! *bugar imponerat*
   Det här tipset kanske också är bra?!! NosPuss Wikki

 4. Det tipset vi kan komma på, fast det är kanske inte så gott för en katt, är ju Psylliumfrön/Fiberhusk(”loppfrön”). Påsen med fiberhusk brukar finnas vid ”Glutenfrihyllan” i affären. Blandat med vatten blir det en slags fiberrik gelé som ger tarmen nåt att jobba med. Viktigt bara att Goliat får i sig ordentligt med vätska till också (helst mjukmat med fiberhusk och lite extra vatten tillsatt)
  Börja med ett kryddmått fiberhusk utblandat i vatten och tillsätt i blötmaten. Blir det ingen effekt, gå upp till två kryddmått, och så vidare. En del missar räcker det med ett kryddmått, vissa kanske behöver fyra.

  ”Psyllium har under lång tid använts för att reglera och normalisera tarmfunktionen. Psylliumfrö är små mörka frön som påminner om loppor och därför fått ge namn till fröna. Psulla betyder faktiskt loppa på grekiska. Det är fröets skal (husk) som ger gelbildande fibrer när det kommer i kontakt med vätska. Därför använder man oftast fröskalen istället för hela fröet. Fibrerna sväller upp i magen och fungerar som bulkmedel vilket har en milt avförande verkan. Det kan användas vid såväl diarré som vid förstoppning.”

 5. Man blir absolut glad över att höra att han mår okej trots sina problem och jag håller med dig Wikki, himla skönt att det finns fler människor som vägrar sluta kämpa för sina katter. Jag har tyvärr inga tips och ge men håller tummar och tass för att det ska bli ännu bättre snart. Oerhört fint skrivet Goliat! Kramizar, Styrka och Tass

 6. Goliat och de 2-benta tackar för alla tips!
  Parranfinoljan var ingen höjdare tyckte Goliat då ratade han maten.
  Tack Karlavagnen för tipset, messmör fick jag även som tips från min kloka mommo dvs mormor. Veterinären sa även att vi kunde pröva det. Så en stor bytta står i kylen men det var inte gott tyvärr. Bregott går bra då och då. Agneta tack för tips på mat det ska jag skriva upp. Vi var uppe i 4-6 ml lactulos när det var som mest, nu är vi också nere på 2 ml om dagen. Det där med vatten i maten fick vi också som tips, det är ju aldrig fel med mer vatten i den här situationen. Kattson det där med Doktor ska jag också kolla upp. Har även hört att man kan ge katten katrinplommonpurré är det någon annan som hört det och hur ska det gå till undrar matte? Dui och Deco, tack för er omtanke det värmde hälsar Goliat.
  Tack igen för all hjälp och vi vill önska er en bra andra advent nossbuffar kramis jamis Goliat med sina 2-benta.

  1. Vi håller tassarna, ger SkaparKatten en nosbuff att hjälpa Goliat som kämpar så tappert – och en tröstens kram till tålmodiga duktiga husse och matte! ♥
   Man försöker ju allt… TassKram Wikki

   1. funkar gör det nog, men hur får man katter att frivilligt äta katrinplommon??? men, jag är lite tveksam till att ge katter torkad frukt – det bildas något ämne när man torkar frukt som inte är så bra. (Extremfallet är ju t ex russin). Om han gillar frukt, kanske päron kan åtminstone hjälpa till lite. (Fast, de flesta katter brukar inte gilla frukt – även om jag själv haft 2 som älskade det och helst hade velat få bli vegetarianer *fniss)

    1. Mjau, man ska ju INTE låta katter äta tomater t ex – ja du det är komplicerat! *kliar örat*
     NosPuss Wikki

 7. Vi tänkte på nåt så enkelt som mjölk, det kan ju en del katter bli lösa í magen av. Det kanske gör att Goliats mage blir lagom?

  Nosbuff

  1. Mjau – fast egentligen beror väl det på att mjölk innehåller sånt som inte är så värst bra för kattmagar?! Fast jag förstår idén! ♥
   TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *