Nya djurskyddslagen överlämnad idag

Idag har förslaget till ny svensk djurskyddslag lämnats in till regeringen och vill du läsa förslaget i sin helhet så finns det här på regeringen.se. Redan innan det hunnit landa så har både ris och ros kommit!

Sammanfattningen av den nya lagutredningen lyder: Utredarens uppdrag har varit att göra en bred översyn av den samlade djurskyddslagstiftningen. Syftet har dels varit att undersöka hur lagstiftningen kan moderniseras och förenklas, dels att finna lösningar på ett antal särskilda djurskyddsproblem. Villkor för den nya djurskyddslagstiftningen har varit att den ska uppnå minst samma djurskyddsnivå som gällande lagstiftning, utgå från de enskilda djurens behov samt verka förebyggande. Bestämmelserna i djurskyddslagstiftningen ska även vara baserade på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Så om det stämmer återstår att se – Djurskyddet Sverige rosar förslaget om obligatorisk ID-märkning/registrering av alla katter samt krav om kastrering av utegående katter. Angående det senare så darrar jag något vid tanken på hur Lagen i så fall avser att ”åtgärda” alla de okastrerade utekatter som saknar ägare… Men lagförslaget ska innehålla flera positiva åtgärder avseende hemlösa katter, sägs det, så jag ska försöka hitta fakta om vad det omfattar snarast!

Äntligen ska det i alla fall bli straffbart att ha tidelag – det var på tiden! Så även att överge sina djur. Kritiken kommer mot att ingen åtstramning görs mot pälsdjursindustrin och att forskning där djur används inte kontrolleras med etisk märkning.

Tyvärr är mitt förtroende mot minister Eskil Erlandsson som alltså nu ansvarar för att förvalta detta lagförslag naggat i kanten. Oddsen att han gör pannkaka av de kattviktiga delarna vill jag inte tänka på!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

10 reaktioner till “Nya djurskyddslagen överlämnad idag”

    1. Mjau, det om ID-märkning och kastrering är en god start! Ställer krav på kattägarna. Frågan är bara tidsperspektivet… Mycket jobb att göra! NosPuss Wikki

  1. hörde att det bara skulle vara krav på att kastrera lösgående hankatter. Stämmer det? I och för sig, det är ju lätt att se om en hankatt är kastrerad, svårare med en honkatt.

    1. Lagförslaget är att den som äger en utegående katt (oavsett kön) ska ansvara för att den inte kan ”fortplanta sig” d v s kastreras/få p-piller. Och som sagt ansvaret är strikt kattägarens. Kommer att bli en tuff lag att genomdriva…
      TassKram Wikki

    1. Sanslöst! Man kan inte annat än sucka. Det är därför jag hoppas att han inte kvaddar de goda bitarna i denna utredning! *knäpper tassarna* NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *