Hunden bet ihjäl Pelle


Ystads Allehanda berättar om 14-åriga katten Pelle som blev dödad av en hund – ”kamphund” spetsar man till rubriken med… den tragiska händelsen är polisanmäld.

Men det spelar ingen roll vilket slags hund det var – katten Pelle kunde inte räddas och sorgen att en älskad katt som levt i fjorton lyckliga år trygg på sin gård skulle få sluta sitt liv så brutalt – den kan inte beskrivas!

I fråga om Pelle kanske någon också säger ”Men det var ju bara en katt!” men det är sannerligen ingen ursäkt, inte heller vare sig det varit en dyr raskatt eller en huskatt. Det var en familjemedlem, en älskad katt, som hade all rätt att få leva vidare, fredad och trygg! Hunden kunde lika gärna ha råkat bita en annan hund eller ett litet barn, och det hade varit precis lika illa!

Kamphund eller vanlig hund – det handlar mer om hundägaren egentligen! Skulden faller helt på hundägaren, som inte var kompetent att hantera sin hund. En hund som dessutom riskerar att bli farlig på många sätt, just på grund av att den hanteras av en person som inte har kontrollen. Här finns ytterligare ett argument för att människor som ska ha djur borde ha ett ”körkort” för den typen av djur… Alltså vara utbildade att hantera djuret i olika situationer, så att inte sådana här katastrofer uppstår.

Sedan måste man ju inse: Alla hundar kan bli en ”kamphund” om de hetsas till det. Och en väl dresserad pitbull kan vara en god familjehund. De farliga hundarna som skadar människor och andra djur kan se ut hur som helst, men vara mentalt instabila eller dresserade till aggressivt beteende. En hypernervös minihund kan också bitas illa, om den blir för rädd. Samtliga, stor som liten hund, är de beroende av ägarens förmåga att ansvara för hundens beteende i alla lägen.

I detta fall hoppas jag att hundägaren får insikt om sina brister och hundens farlighet – och att Pelles ägare för en skälig ersättning för vållad ”sveda och värk” s a s. Även om inget i världen kan kompensera förlusten av Pelle på detta grymma sätt! Det borde helt enkelt inte ha skett!!!

SkaparKattens Frid och Tröst önskar vi dig, Pelle!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

20 reaktioner till “Hunden bet ihjäl Pelle”

 1. Fy så hemskt !
  Blir så ledsen när jag hör sånt här 🙁
  Enligt lagen så ska ägaren till lösspringande hundar ha sån pli på dom som om dom vore kopplade. Har man inte det så ska hunden ALLTID vara kopplad !
  Tyvärr är det alltför många hundägare som inte vet eller bryr sig om vad lagen säger verkar det som ?!
  R.I.P Pelle

  1. Mjau, hundarna själva vet ju inget om lagar – men ibland när jag ser små späda tjejer eller killar komma med en 50-kilos hund som de aldrig i livet kommer att kunna stoppa om den får för sig att angripa någonting, då undrar jag hur de tänker?!! *suck ryser*
   Sorgligt är det! Dags för hundkörkort?! TassKram Wikki

 2. Usch, vi gråter när vi tänker på stackars Pelle. Ytterligare en anledning till att husse inte låter mig gå ute ensam. För OM det skulle krävas, så skulle han kasta sig över mig och skydda mig med sin kropp – det har han alltid lovat.
  Fy för hundägare som inte är kompetenta nog! *fräser ilsket*
  Och vad vi tycker om det där ”det var bara en katt” det ska vi inte tala högt om här. *dovt morrande*

  1. Mjau, det är samma för mig och Nova – vi får inte heller gå ut ensamma, och husse och matte skulle skydda oss med sina liv, om det kom en angripare, såväl på två som fyra ben. Sorgligt för Pelle att han inte hade chans att sätta sig i säkerhet…
   Men här föll ju hunden utanför ramarna TROTS att den var kopplad och det är mycket illa! Den borde ha burit munkorg och hållits i kort koppel. Mycket morr till den hundägaren från oss alla, eller hur?!
   TassKram Wikki

 3. Morr och fräääs!!!
  Djurägare har strikt ansvar för sina djur och deras beteende! Du har helt rätt Wikki i att det är hund ägaren som är ansvarig för att Pelle fick sätta livet till.
  Liksom i att ett ”körkort” skulle behövas och att vilken hund som helst kan vara/bli farlig i fel händer!

  =^.^=

  Mjauis

  1. Mjau – till och med en katt kan bli farlig i ”fel” situation, och det ska inte behöva inträffa! *fräs*
   Många tröstbuffar till Pelles familj!
   TassKram Wíkki

 4. Stackars Pelle och hans familj! Nu blir det nog dessvärre lika synd om hunden, för den lär bli avlivad och den inkompetente ägaren har snart skaffat en ny hund som inte heller får en chans att bli en social, trygg och stabil hund. Som alla hundar har rätt till!

  När djur blir livsstilsmarkörer och accessoarer blir det fel. Ett djur är ALDRIG en slit och släng vara som kan hanteras och kasseras hur som helst. Hur ska vi inte bara kunna höja kattens status, utan även få uppfödare av rashundar/blandrashundar (de flesta s.k. kamphundar har ingen stamtavla) att bli selektiva i vem de säljer en valp till. En valp som riskerar att hamna hos fel ägare och i sin tur ge upphov till ’valpfabrik’ där tiken bara får leva så länge hon kan producera minst 4 kullar per år av valpar med tvivelaktig psykisk och fysisk standard. Valpar som i sin tur hamnar hos fel ägare osv., osv. Det är dessvärre inte bara vi kattmänniskor som har en del att kämpa mot. Hunden, kaninen, illern, marsvinet och ett antal ödlor går samma väg som våra hemlösa katter. Hanteras som leksaker till barnen och när barnen tröttnar så slängs de ut för att klara sig själva.

  Jag blir så ledsen och trööööööött!

  1. Mjau, risken att bli avlivad är förståss överhängande för hunden – om den inte bara flyttas runt i sådana kretsar där man är mindre nogräknad. I rätt händer kan hunden vara hur stabil som helst, men vem kommer att avgöra det? Tyvärr har vi för dåligt med kunniga djurpoliser som kan jobba med den saken också…
   Lyckligtvis har vi här i Sverige inte riktigt samma massfabrikation av ”slit-och-släng-husdjur” som till exempel i Japan, men som du säger finns det ändå sådana så att det räcker och blir över. Folk inser heller inte att de kanske tagit ansvar för en krävande varelse som kommer att leva 10-15-20 år! Här borde finnas en basutbildning typ Djurskyddets REDE som obligatorium i grundskolan!!!
   Men hur trötta vi än är så hjälper vi dem vi kan, eller hur?!
   NosPuss Wikki

   1. Vi hjälper alla vi kan, självklart. Och så försöker vi ’banka’ (nåja, inte bokstavligt men bildligt) litet vett i människor som inte verkar förstå vad de ger sig in i som djurägare. Kunskap är det godas moder!

    1. Mjau, helt sant… Det vi lär våra barn och medmänniskor, det är det vi får tillbaka… Som ringar på vattnet kan vi ändå påverka!
     NosPuss Wikki

 5. Naw så hemskt öde för lille Pelle 🙁
  *Fräser lite vi mé för om nå’n säger ”bara katt” så vässar vi klorna för…
  ALLA katter är lika värda & de små söta ”Husisarna” bör få myyyyyyyycket högre status så de jam!

  R.I.P lillPelle ♥……..

 6. För oss och för vår matte är en Katt alltid en Katt med stort K, en Katt kan aldrig vara ”bara en katt”.
  Sen vad vi tycker om inkompetenta skällisägare, ska vi bara inte jama om…
  Vi fräser av ilska när vi hör sånt här! Tyvärr är det alldeles för vanligt.
  Skickar tröstbuffar till Pelles familj
  M & V

  1. Mjau, det är bara för oss katter att fortsätta kampen för att få fullvärdig status som husdjur! *suck*
   Våra fräs ska höras i alla led!
   TassKram Wikki

 7. Usch stackars liten kisse! Jag känner precis som dig, hundägare borde fatta bättre. Jag önskar såklart att ingen kisse tvingades genomlida vad Pelle genomled innan han vandrade vidare till Himlen där han nu finns och vakar över sin matte som försöker förstå vad som hänt och försöker bearbeta det ofattbara. Det finns absolut ingenting som kan få det här att vara okej.. Hundägaren borde få det hett om öronen via rättsväsendet. Kunskap och förändring i samhället är på sin plats! Men folk väljer hellre att se hunden som ett problem som måste elimineras.. Usch.. Jag blir så ledsen. Hoppas hans matte får det stöd som hon förtjänar. RIP Pelle.

  1. Mjau, jag hoppas också att Pelles matte får tröst. Och det bästa straffet för hundägaren vore att denne drabbades av så total ånger att han (För det är troligen en han!) ägnar resten av sitt liv till att hjälpa utsatta nödlidande katter! TassKram Wikki

 8. På Södertälje Katthem hade vi nyligen besök av två djurpoliser. De talade bl a om s k kamphundar. De sa att det ALDRIG (hittills i alla fall) haft problem med någon kamphund. Det är alltid ägaren det varit problem med. Det är hemskt att vem som helst ska få skaffa ett djur de inte kan hantera. Vi tänker på Pelles människor.

  1. Mjau, de poliserna vet nog väl vad de talade om – och det är människorna som är basproblemet – kanske fler skulle behöva höra vad dessa poliser hade att säga! *kurr* TassKram Wikki

 9. Jamar precis som övriga missevänner, och även det du säger Wikki:

  **men ibland när jag ser små späda tjejer eller killar komma med en 50-kilos hund som de aldrig i livet kommer att kunna stoppa om den får för sig att angripa någonting, då undrar jag hur de tänker?!! *suck ryser*

  Man kan verkligen undra som sagt!!
  USCH!!!
  Att införa djurkörkort vore på sin plats.!!!

  Tass på er alla

  1. Mjau – i alla fall UTBILDNING på något sätt är verkligen viktigt. Och man tycker ju att den som föder upp hundar och katter borde försäkra sig om att den som köper en avkomma sannerligen är kompetent att hantera djuret. *suck*
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *