Forskning om vingelsjuka på katt gav ny diagnosmetod!

För ett par år sedan skrev jag med hopp i hjärtat om Jonas Johansson Wensmans påbörjade forskning om vingelsjuka hos katter och nu är till min glädje forskningen klar och bland annat har den lett till att det nu går att ge en diagnos på sjukdomen på en LEVANDE katt! Tidigare var det bara obduktion som kunde fastställa detta.

Vingelsjukan är en fruktad kattsjukdom som finns framför allt i vårt hemområde i Bergslagen/Mälardalen, och hur den uppkommit och sprider sig är en gåta. Den orsakas av något som kallas bornavirus, och ursprungligen upptäcktes bland kavallerihästar i den tyska staden Borna omkring 1885. Bornaviruset har en speciell form som gör att den lätt identifieras.

Sjukdomen drabbar framför allt katter som rör sig fritt ute i naturen, men verkar inte smitta inbördes mellan individer, så man tror att fåglar eller gnagare sprider viruset. Du kan läsa mer här i SVA:s beskrivning av vingelsjuka. Sjukdomen kan förlöpa snabbt men också drabba lindrigt och katten kan leva med den i många år.

Nu har Jonas lagt fram sin avhandling i ämnet vingelsjuka, och disputerar med den på fredag den 23e! Mer om detta kan du läsa här på SLU:s nyhetssida! ”Sjukdomsmekanismerna bakom denna mystiska sjukdom behöver klargöras ytterligare.”  säger Jonas Wensman. ”Vi vet för lite om hur sjukdomen sprids och om den kan behandlas.” Tyvärr finns inget botemedel idag, så jag håller tassarna och hoppas att Jonas ska fortsätta forska och kanske lösa det?! Vilket jag ser fram emot att få jama om då! *blink*

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

10 reaktioner till “Forskning om vingelsjuka på katt gav ny diagnosmetod!”

  1. Mjau, jag hoppas verkligen det! Idag är ju diagnosen vingelsjuka ofta både diffus och tragisk, eftersom man vet att man kommer att ha en kisse som sakta blir allt sämre, i bästa fall inte ens det. Burr för läskiga sjukdomar – heja forskningen! Jobba på! Mjau! NosPuss Wikki

  1. Burr vad läskigt – jag ska skriva om det på bloggen bums! Sådana som gör otäcka saker med djur ska fångas in snarast. *sniff*
   Tack för tipset! NosPuss Wikki

 1. Jaaa, forkning är jättebra, beroende på HUR!
  När men läser i avhandlingen framkommer att man medvetet infekterar katter med viruset!!! Det är ju sjukt!
  Jag har själv en katt som jag misstänker kan ha vingelsjukan och det gör mig helt förtvivlad, MEN samtidigt är jag starkt emot djurförsök!
  FRAM FÖR FORKNING UTAN PLÅGADE DJUR!

  1. Mjau, jag tycker inte heller om djurförsök! Det är ett hemskt sätt att forska på. Man skulle aldrig få plåga några djur, som jag ser det. Mediciner måste gå att få fram på andra sätt??? *suck*
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *