Så klart du kan spola ned fästingen på toa!


Mjau, jag har fått den här frågan skickad till mig:
”Matte säger att det inte går att ta död på fästingar (Som man plockat av sin katt) genom att spola ned dem i toan? De kan simma upp igen och bita människor som går på toa, och de förökar sig och ställer till problem i reningsverken?!! Kan det vara sant?” skriver signaturen RäddPäls.

Kära RäddPäls!
Din matte kan lugnt spola ned krypet i toan – vägen vidare i avloppet överlever inte den lilla blodsugaren. Vad hon kan ha sett för skräckfilmer för att tro att de lever vidare i rören? Där blandas en mix av vatten, urin och fekalier och den miljön klarar inte en liten blodsugare, säkert!
Den som bara släpper ned fästingen i toan utan att spola kan dock råka ut för att den kryper uppför kanten, de drunknar nämligen inte så lätt! Så håll koll på att den verkligen åker med ned!

De här fästingråden kan du tillämpa:
– Kolla igenom katter, husdjur och människor varje kväll. Gör det till en vana!
– Kolla knäveck, armveck, armhålor, naveln, ljumskar, bakom öron på barn, överallt där huden är tunn.
– Om man är ljust klädd när man går i skogen syns fästingarna bättre och kan borstas bort.
– Ha långärmad tröja och stoppa ned byxorna i strumporna.
– Torktumla kläderna – det överlever inte krypen!
– Ta bort fästingar som bitit sig fast omedelbart, och tvätta bettstället ordentligt.
– Håll bettstället under uppsikt så att inte rodnad eller infektion uppstår.
– En borttagen fästing bränner du upp eller spolar ner i toaletten.
– Tappar du fästingen inne dör den snart av inomhusklimatet.

Ibland är fästingnymfen pyttepytteliten när den sätter sig på en katt som varit tillfälligt ute. Så även om du kollat igenom din kisse och den inte varit ute på ett par dagar är det klokt att kolla igen flera dagar efteråt, för då kan en gömd fästing märkas när den blivit större genom att suga blod. Tänk på det!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

8 reaktioner till “Så klart du kan spola ned fästingen på toa!”

 1. Skönt att höra! Jag brukar också spola ner dom, men jag har hört folk säga att det inte räcker. Tyckte dock det verkade osannolikt att dom på nåt sätt skulle kunna hålla sej kvar i toan fast man spolar.

  1. Mjau, har de väl hamnat nere i vattnet och man spolar, så har dom föga chans att hålla sig kvar… Flush så är man av med dem! NosPuss Wikki

 2. Fasansfullt äckliga djur. Tycker just det att de växer när de suger blod är så vidrigt, HUUU!!! 🙁

 3. Om en fästing är någonstans i kroppen t.ex. på huvudet, kan man dö av det då om den sitter för länge?

  1. Hej Sara! Var på kroppen och hur länge fästingen suttit där spelar inte så stor roll, det som påverkar om man blir sjuk av bettet är om fästingen bär på smitta eller om såret blir infekterat. Lite svullet och kliande brukar de flesta fästingbett bli, men det är inte farligt i sig. Det är viktigt att få bort fästingen så fort man upptäcker den så klart, och att göra ren såret. Sedan får man hålla ett vakande öga på fästingbettet så det inte blir mer svullet, rött eller irriterat. Om man får feber, huvudvärk eller känner sig sjuk på annat sätt, bör man söka läkare. Här går det att läsa mer om fästingburen smitta. Dock är det klokt att vaccinera sig mot TBE! Läs om fästingvaccination HÄR. Det är den fästingsjukdom som är störst risk att man dör av, men ändå inte större än 1 av 200.
   Och riktigt vad fästingar ska vara bra för, det är en gåta! *kliar bara jag tänker på dom*
   NosPuss Wikki

 4. Hej Wikki!

  Jag har ett stort problem med fästingar då jag har ett äpple träd på min tomt; och rådjura är där i ett! vilket sedan drabbar katta (upp till ett tjugotal fästingar senast) och en står helt maktlös då ho älskar utelivet!

  / Mvh Joakim

  1. Då får du helt enkelt vara noga med att kamma din katta och plocka bort de lösa fästingarna så kvickt som möjligt innan de bitit sig fast… Om det nu kan vara en tröst så har rådjurens fästingar till 99% aldrig borrelia. NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *