Kattungar ska vara 12 veckor

…innan de lämnar sin mamma. Det finns det faktiskt en lag som föreskriver! Ändå händer det emellanåt så här års att det annonseras i tidningar och på internet om ”Leveransklara kattungar 8 veckor” – och det handlar oftast om okunnighet och gammal vana. Förr ansågs ju en kattunge vuxen nog att lämna mamman vid åtta-tio veckors ålder.

Lagen, en föreskrift i djurskyddslagen som säger att kattungar ska stanna hos sin mamma tills de är 12 veckor gamla, har funnits så länge som sedan 1 maj 2008 men är inte känd för alla. Så sent som i förra veckan hittade t ex personal på Gotlands katthem en annons i Folkbladet som sålde kattungar på åtta veckor – i ren okunskap.  

Rent fysiskt klarar en katt att flytta vid åtta veckor, men den måste också ha en viktig social inlärning och utveckling som alltså sker just mellan åttonde och tolfte levnadsveckan. Det är då som kattmamman och andra katter i kattungens omgivning lär den allmänt levnadsvett helt enkelt.

Så om du ser annonser om kattungar yngre än 12 veckor, ingrip!
Kontakta annonsören och förklara vad som gäller! Eller se till att någon på ditt lokala katthem hjälper till med det! Visst, ibland kan ju sjukdom och olycka göra att kattmamman inte finns till hands, vilket är ett helt annat scenario. Men i vanliga fall ska helt enkelt ungen vara kvar i mamma katts vård tills 12e veckan passerats. Om kattsäljaren inte förstår, ge dem länken hit, så kan de läsa fakta! Är de seriösa så lyder de också lagen, för sina katters bästa!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

14 reaktioner till “Kattungar ska vara 12 veckor”

 1. Matte har funderat mkt på hur gammal jag, Sixten, var när jag flyttade. Det var ju år 99 så då fanns ju inte lagen om 12 veckor så matte tror att jag var yngre. Hon tänkte speciellt på det när hon skaffade Puma då hon tyckte han var lite större än mig när jag var nyinflyttad.

  1. Mjau, det som hände -99 är ju trots allt innan den lagen – men det blev ju en fin Sixten i alla fall! <3 <3
   NosPuss Wikki

 2. Mjau, absolut att vi ska höra av oss om det händer så. Spott och fräs, att en del kan lämna dom små så tidigt. Själv så kom jag till min matte när jag var 15 veckor. Men hon var och hälsade på mig två gånger innan jag blev leverans klar, kurr kurr.
  Ha en härlig dag på er, NosPuss! 🙂

  1. Mjau, klok matte du har! Då är du socialt stabil och en klokt fostrad misse dessutom! *blink*
   TassKram Wikki

 3. Precis…Detta tassade vi om på nytt i BabyMagazinet & det finns även en söt Banner att hämta & ha på sin sida om man så önskar,eller i ett inlägg ♥

  /Jam & Kraaaaaaaaaam

 4. Jag trodde 12 veckors lagen hade funnits längre än så. Mitt första barn Kiwi köpte jag 2006 och då var det 12 veckor som gällde och lika så 2007 då jag fick min Keso. Nu är det dock 14 veckor som gäller hos många och det kan jag tycka är lite väl gammalt då de nästan är fullvuxna i mina ögon. 12 veckor är däremot perfekt då de är fortfarande rätt så små. Förr i tiden när jag fick min första katt va det 10 veckor som gällde och nu i efterhand inser jag att det var för tidigt, stackars Katten hade inte fått ordning på sina toa rutiner vid den åldern och det hände en del olyckor.

  1. Mjau, sedan finns det ju kattungar som fattar galoppen med kattlåda redan så snart de börjat göra ifrån sig utan kattmammans tvättning där bak, det är så olika. Men 12 veckor är regeln. Bra att man kommit till det, tycker jag! NosPuss Wikki

 5. Mjausan, det har våran matte vetat om hela tiden, sedan det blev lag på det.
  Klart vi ska ge länken hit om vi ser ngt olämpligt om ngn kattunge på nätet när det gäller att flytta på ngn kattunge tidigare än just 12 veckor.

  Ha en trevlig helg

  Tassetass

 6. Vilket bra inlägg Wikki, vi ska också länka till det i vår blogg! Matte är på tjänsteresa i början av veckan men så fort hon är tillbaka lägger vi in det. Det skär i hjärtat när man tänker på hur det känns för mamma katt och hennes barn när de måste skiljas så tidigt…
  Kramar och tassklappar

  1. Mjau, men vilken tur också att det kommer nya rön och regler som kan förbättras är ju positivt! *kurr* Allt för katternas bästa!
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *