Vårgott: Nässelsoppa!

Från Stora matte, som just beskär sina vinbärsbuskar, kan jag hälsa att nu är brännässlorna precis lagom mycket uppkomna för att plockas till vårens första nässelsoppa! Man plockar de späda skotten när de bara är 3-5 cm höga och då bränns de knappt alls!

Receptet:
Eftersom kocken i detta fall lagar soppan helt improviserat på en höft efter hur mycket nässlor som plockats, så finns inga direkta mått (Men det finns många recept på nätet!):
Plocka späda nässlor och skölj noga. Cirka en liter nässlor är lagom för 2 portioner. Rensa nässlorna och ta bort grova stjälkar/rötter. Skölj dem rejält. Koka upp lätt saltat vatten, lägg i nässlorna och koka dem mjuka ca 15 min. Ta upp nässlorna och sila av spadet som sparas. Finhacka nässlorna eller kör med en mixer. Fräs upp en klick smör och några matskedar vetemjöl och späd med nässelspadet. Smula i en grönsaksbuljongtärning. Koka några minuter och ha i de hackade nässlorna. Krydda med lite malen svartpeppar, ha i lite grädde och en skvätt torr sherry eller vitt vin! Den som vill lägger i lite klippt gräslök eller stekt lök i soppan, eller pressa i lite vitlök. Låt puttra ihop en stund! Smaka av och lägg till ev mer salt. Med några hårdkokta ägghalvor och ett gott ugnsvarmt mjukbröd till, kanske en klick creme fraiche och några räkor – njuuut! Det är vår!

Nässlor innehåller dessutom A-vitamin, kisel, kalk och järn så de är riktigt näringsrika. Och gratis!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

2 reaktioner till “Vårgott: Nässelsoppa!”

  1. Oh sååååååååå gott. Dert var många år sedan jag åt detta. Mamma var en fena på att bränna fingrar när nässlorna kom upp. Men jag avstår Aj,aj.
    Nalle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *