Vad är det för fel på Djurskyddet Eskilstuna?

Trots att man har ett i stort sett kostnadsfritt mycket fint katthem och två lönebidragsanställda motsvarande 1½ heltidstjänst, så lyckas man inte driva verksamheten, utan önskar ett tillskott från något håll på cirka EN HALV MILJON KRONOR för att driva katthemmet vidare! ”Fjolårets kostnads-krävande händelser och kraftigt minskade bidrag från alla håll har gjort situationen kaotisk” säger ordförande Christer Luthman i dagens Eskilstuna-Kuriren. Det han syftar på bland annat en kattpest som stängde katthemmet en längre tid. Och framför allt handlar det om ”oförutsedda personalkostnader” på ett par hundratusen kronor…

klby

Vilket förvånar mig, när jag ser till ”mitt” katthem där det inte finns och aldrig har funnit en krona till personalkostnader, där lokalen lämnar mycket att önska men där man gör det bästa av situationen – men man ändå tar hand om och omsätter totalt betydligt fler hemlösa katter än i Eskilstuna. Ett bra katthem, i mina ögon, ska kunna klara sig på god idéell verksamhet och väl skötta sponsorkontakter.

Faktum är att jag inte förstår vem som skulle vilja sko sig på att suga lön ur en välgörenhetsorganisation som ett katthem?

Nu hotas alltså katthemmet i Kälby av nedläggning om inte finanserna ordnas innan hösten. Det skulle innebära att samtliga inhysta katter ska ”avvecklas eller avlivas”! Beslut om Kälbys framtid ska fattas i september. Det prekära ekonomiska läget borde ha varit uppenbart redan vid det nya årets början – varför har inte nödsignalerna gått ut tidigare?!!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

15 reaktioner till “Vad är det för fel på Djurskyddet Eskilstuna?”

 1. Mitt i prick!
  Kan bara hålla med om vart enda ord.
  Kälby behöver marknadsföra sig på ett helt annat sätt. Information om verksamheten och ett mer utåtriktat arbete måste genomföras för att nå allmänhetens öra.
  Katthemmet behövs ju för katterna och det vore hemskt om Eskilstuna inte hade nåt katthem längre!!!
  Jag tror att både pengar och nytänkande krävs för att katthemmet skall ha en ljus framtid!
  Håller alla tassar för att detta kommer att ordna sig!

  1. Mjau, det hoppas jag också – men det behövs en betydligt tuffare marknadsföring och aktivitet plus kreativitet från styrelse och medlemmar! Lite shape up and go! *svansdans* För visst behövs katthemmet!TassKram Wikki

 2. Hej Inger !
  Du tar orden ur munnen på mig !
  Verkar inte som kälby har nån gnista !
  Kanske sätta till lite nytt blod !
  Som även kan svara o vara vänliga i telefonen när folk ringer .
  Givetvis vill jag att Kälby ska få fortsätta ,,
  Men det behövs nog en hel del extra KREATIVITET

  / Kramis Kicki

  1. Mjau, det är sant. Jag vet många som kommit dit med entusiasm och hoppats bli mottagna som voluntärer t ex men gått därifrån ”ljumna” och lätt avslagna. Undrar vad det kan bero på!Jag tror ändå att verksamheten verkligen behövs och den kan säkert lyfta sig – om alla bara vill och hjälper till! TassKram Wikki PS. Katthemmet i Kälby är verkligen JÄTTEFINT!

 3. Ja du Wikki, visst är det konstigt. Det finns en annan site där vi båda är medlemmar och som riktar sig till intresserade av hittekatter. En trådskapare där tog upp problemet och gjorde ett upprop för att hjälpa hemmet. Jag ställde frågan om vad som var skälet och vilken plan man hade för att verkligen kunna rädda katthemmet. Utan att få svar på dessa frågor är jag inte beredd att skänka några pengar. Det är som att bränna upp dem om det inte finns en realistisk verksamhetsplan och kostnadsanalys. Då är det faktiskt även långsiktigt bättre om några katthem kan gå samman och överta katterna. Till dess några med bättre förstånd när det gäller verksamheten kan ta över och starta om. Desvärre har jag fortfarande inte fått någon enda liten förklaring! Det tycker jag är synnerligen märkligt. Om det enda som behövs för att få ett bidrag är att du förklarar den extraordinära situationen alternativt i korta drag beskriver en verksamhetsplan som går ut på att inte upprepa begångna ekonomiska misstag och du ändå inte gör det, då är jag benägen att tro att det ligger många ’gravade hundar’ i Eskilstuna.

  Precis som du skriver, Wikki, goda katthem kan vi inte få för många. Dessvärre.

  1. Mjau, just för katternas skull vill jag att katthemmet ska finnas kvar – men med en större öppenhet och en ärligare profil. Inte heller jag är beredd att ge något bidrag förrän det givits bättre information… Dom där gravade hundarna, mjau… hm hm…. Jag skulle ju vilja se ärliga siffror på hur många katter man tar emot UTÖVER de som fått nya hem – och var de finns? M a o hur många som avlivas… Obekväm fråga, eller hur?NosPuss Wikki

 4. Jaaa,konstigt det där & trist 🙁
  Hoppas verkligen inte katter ska behöva avlivas iallefall oavsett *tårarna bränner* /Jam & Kram!!!

 5. Låter som om katthemmet i Eskilstuna skulle behöva en entusiasmerande person som kom dit och höjde atmosfären, t.ex. höll ett ”personalmöte” där man verkligen lyfte fram folks tankar och känslor, fångade upp bra idéer och gjorde en noggrann nosologisk undersökning av läckor och felaktig ekonomisk hantering. Om personalen inte kan attrahera volontärer, beror det förmodligen på att de själva inte känner sig sedda/uppskattade! Kunde man också få någon som tittade över de ekonomiska aspekterna och rensade budgeten från slaggkostnader (t.ex. tog reda på vart de där ”personalpengarna” tog vägen) skulle de kanske kunna börja om lite grand från början. Back to basic, s.a.s. Som jag upplever det ni beskriver, verkar det finnas någon person i ledningen som agerar som ”stora proppen Orvar” och lägger locket på både verksamhet och personal… den personen måste antingen bli uppmärksammad på vad han/hon gör eller flyttas bort från katthemmet.

  När man tänker på vad Katthemmet Kompis kan åstadkomma… och jämför med de kostnader katthemmet i Eskilstuna talar om… blir man mycket fundersam!

  Nospussar från sr. Carina, klosterkatternas matte.

  1. Sr. Carina du har gjort en genomträngande och klarsynt analys och satt fingret på de exakta problemen… Mjau, i jämförelse med Kompis har de mycket att lära! Och behöver kanske hjälp med det – man kan ju inte bara hacka på dem utan att fråga hur man kan rädda Katthemmet också?!TassKram Wikki

 6. Det Sr. Carina skriver om Katthemmet Kompis som klarar sig så bra är inte en dålig tanke. En Priorinna (heter det så?) med god insikt i både omkostnader och omvårdnad vore på sin plats, för du har så rätt Wikki, hur många katter ’räddas’ till en avlivning?? Jag är rädd för att det sanna antalet skulle göra mig fullständigt sömnlös (och mordisk).

  ’Det är inte de stora inkomsterna som gör dig rik, det är de små kostnaderna.’

  1. Det blir inte bättre av att jag hör idag att det finns folk vars bortsprungna katter behöver efterlysas och Djurskyddet ids inte ens ta emot och lägga upp en efterlysning på sin hemsida? Det är skrämmande ointresserat! NosPuss Wikki

 7. Det är svårt att få folk att jobba ideellt alla vill tjäna pengar. Inom viltrehab. är det samma sak. Jag bekostar allt själv men en del har fått miljonstöd att bygga fina hägn, sålt gårdarna dyrt och fått nya bidrag…suck! Jag anser att de inte ens ska tänka tanken att ta hand om djur!Låt dem sitta i ett hörn och räkna sina pengar istället
  Kram Jam o Spinn

  1. Mjau, men nu råkar väl vi som tycker att det ideélla jobbet är en suverän konstform för mellanmänsklig/djurlig hjälp vara galna nog att offra tid, pengar och entusiasm för den goda saken trots allt inte vara en helt utdöd ras, och det är nog tur för världen att vi finns!För var gång jag räckt ut en tass som någonstans minskat ett lidande önskar jag mig inte heller betalt, utan jag önskar att någon mer ska se mig och ta efter mitt exempel, så att det sprider sig som ringar på vattnet. Och jag tror stenhårt på den goda gärningens växande ringar…. TassKram Wikki PS. Tur att du finns för djurens skull… Hur gör jag för att starta en insamling till förmån för ditt djurvårdande? ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *