Om du har en katt som inte äter

bordskatt

Varje dag är inte fest, och varje katt är speciell på sitt sätt i vad den vill eller inte vill äta. En sak är dock säker, alla katter behöver äta bra och regelbundet för att klara livhanken. Märker du att din katt inte tömmer matskålen som vanligt, så är det en signal du ska ta på högsta allvar!

festis1

Faktum är att en katt väldigt snabbt kan komma in i en farlig rubbning om den inte får i sig näring, och levern skadas. Det är bättre att åka till veterinären en gång för mycket, än att komma för sent! En bra artikel om katter som inte äter, med tips hur man kan agera finns här på iFokus – läs den och spara länken eller skriv ut och sätt i din kattpärm – man vet aldrig när den kan komma att behövas…
kattmat
Dessutom tycker jag att varje kattägare ska ta sig en extra titt på den mat som man ger sin katt – vad innehåller den egentligen, och vad behöver en katt?! Billig kattmat från lågprisbutiken är sällan optimal för någon katt, utan innehåller allt för mycket salter och spannmål. Katter är köttätare!

Ökningen av katter som insjuknar med urinsten och njurproblem på grund av dåligt foder är lavinartad, och ett välkänt märke som Friskies torrfoder betraktas av många veterinärer som ”långsam förgiftning som förkortar kattlivet med flera år”. Katterna äter det, ja visst, men kanske vore det bättre att välja ett något dyrare kvalitétsfoder från en djurbutik och slippa veterinärräkningen sedan?

Var rädd om din kisse!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

12 reaktioner till “Om du har en katt som inte äter”

 1. Tack för länken Wikki! Så smart.

  Vi äter god Royal Canin torrfoder och det mesta av vår mat är köpt i djuraffär. Sen måste man även tänka på tänderna, det säger våran matte.

  Så hon köper stora goda bitar (bland annat : ) som gör att vi inte får tandsten. För vet du, vi gillar INTE att borsta tänderna.

  TassKram Sven och Signe

  1. Mjau, jag gillar inte heller att borsta tänderna… Men råa kycklingvingar ska vara rena tandborstarna också, mums!
   NosPuss Wikki

 2. hej wikki och nova!
  nu är det dags att vi säger ett sanningen ord här,murre och jag.
  vi äter Hill`s natures best och enligt många innehåler det för mycket kolhydrater..MEN
  1. jag pip fungerar MYCKET bra på detta foder,och fungerar sämre på andra foder,även vetrinärfoder,därför att de fodren innehåller massa konsga KEMISKA TILLSATSER med mera.

  VAD natures best INTE INNEHÅLER:

  *ONÖDIGA UTFYLLNADSMEDEL
  *GLUTEN
  *VETE
  *SOJA
  *MEJERIBASERADE PRODUKTER
  *SYNTETISKA FÄRGÄMNEN
  *KONSERVERINGSMEDEL
  *SMAKÄMNEN

  VAD natures best INNEHÅLLER:
  *Välsmakande kyckling som ger starka muskler.
  *spannmål med ris och havregryn som underlättar matsmältningen och håller tarmsystemet friskt.
  *grönsaker,som morot och ärtor som är en naturlig källa till vitaminer,mineraler och fibrer.
  *höga nivåer utav omega 3 och omega 6 som håler pälsen blank och fin!
  *naturliga konserveringsmedel med E-vitamin och rosmarin.

  värden(inte omräknat)
  protein 32,6%
  fett 20,8%

  värden (omräknat till TS)
  TS 94,5%(100-vattenhalten)
  protein: 32,6/94,5= 34% protein
  fett: 20,8/94,5= 22% fett

  en katt ska ha MINST 26% PROTEIN OCH minst

  1. Pip och Murre ni är verkligen kost-specialister!
   Själv måste jag ha ett foder som håller pälsbollar borta ur magen också… Det är mycket att tänka på!
   NosPuss Wikki

 3. Här så är fikat höjdpunkten på dagen, då får vi våra torrisar av märket royal canin. Det händer ibland att vi ratar morgon eller kvällsmålet då vi får blöttmat. Innan åt vi Mjau, men det går inte alls nu så Matte testar annat t ex Pussi och Icas kattmat. Men undrar vad som är bäst när det gäller våtfoder, det ser man inte många diskussioner om, det talas nästan bara om torrfoder.

  1. Mjau vi kan vara lite kinkiga – eller kräsna vill jag väl kalla det! Men det är ju bra så länge folk inser att DET FINNS VALMÖJLIGHETER! I synnerhet de bra anti-pälsbollsfoder som jag måste ha, eller kattungefoder som små ska ha etc. Men tacka vet jag tonfisk *spinn*
   NosPuss Wikki

 4. Mycket viktigt inlägg, Wikki!!! Här är det Royal Canins torrfodder och våtfoder (mums mums…), och ibland Hills, som gäller. Men kyckling, räkor och fläskfilé sitter ju finfint ibland också *saglar lite*! För våra tänders skull får vi BucaCat varje dag, finns att köpa hos veterinären och smakar smaskigt =^:^=

  Har du hört talas om BARF, Wikki? Biologiskt Anpassad Rå Föda. ”De lärde” tvistar om denna typ av föda…

  Tasskramar

  1. Jo då, jag har läst ganska mycket om BARF och jag vet inte riktigt – det tvistas som sagt om det… Jag tror ibland att det är klokt att gå en gyllene medelväg, och hitta det som passar ens katts mage. BARf kräver verkligen att man har möjlighet att tillreda det rätt också – och det är en del kladd.
   BucaCat, det måste jag ta reda på mera om!
   TassKram Wikki

 5. Det är mycket att tänka på med maten, själva kör vi två sorter, Royal Canin (en lättare variant) och Hill´s hairboll Control. Det funkar bra. Vi äter mest torrfoder och lite rått kött eller rå fisk ibland. Blötfoder har vi smakat på en gång och det var bara gelén som var god tyckte vi, så det får vara! Nosbuff

  1. Vi får lite av varje, men som ni säger, ibland är det bara gelén eller såsen som är god, det andra krafsar vi över!
   Och köper RC här också för långhårsfluffisar som jag!
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *