När min kisse ska flytta

fnsterkatt

Ibland inträffar det tråkiga: Du klarar av något skäl – kanske allergi, kanske jobb utomlands, kanske annat – inte att ha din älskade katt kvar… Hjärtat värker, tårarna rinner, smärtan är ohygglig, men du måste se dig om efter ett nytt hem till din älskade fyrfoting!

– Ha inte för bråttom när du väljer nytt hem. Det handlar ju inte bara om att ”bli av med katten” – utan det ska vara en person och plats som du instinktivt känner att HÄR får min katt det riktigt bra! Ge dig inte med mindre!

– Be den som ska ta över katten att komma och hälsa på – ofta! Låt personen lämna kvar en använd tröja eller filt, lägg den nära kattens bädd, så blir doften av den nya ägaren van och trygg.

– Sätt dig och skriv ned tydliga informationstips om din kisse till den nya ägaren. Berätta om din katts historia, dess utveckling, hälsa (I synnerhet om den har eller haft några speciella sjukdomar), vanor och så klart också om upptåg och roliga händelser. Det är viktigt för kommande ägare att få veta kattens matvanor, hur den sköter lådan, accepterar hantering och självklart ska vaccinationskort och stamtavla (Om sådan finns) följa katten.

flj_hjrtat1

– Om ni har gott om tid: Ta med katten på några kortare besök i sitt nya hem, var där med den och ha katten med tillbaka hem till dig igen. När flytten sedan sker, så kommer katten faktiskt till en plats där den känner igen sig.

– Låt katten få med sig sina filtar, kuddar, korg, leksaker. Tvätta dem INTE innan överlämnandet. Det kanske låter sunkigt att lämna över saker som inte är nytvättade – men för katten kan det vara viktigt att ha med sig något som har dess gamla hems dofter och känsla. Nya ägaren kan tvätta senare, när misse funnit sig till rätta!

– Låt också foderpåse och matskål följa katten. Glöm inte tala om var katten helst vill ha sin mat- resp. vattenskål placerad och var den varit van att hitta kattlådan.

calculatingcats1

– Skriv ett avtal med nya ägaren som innebär att denne förbinder sig att ha katten försäkrad, årligen vaccinerad och att den inte får överlåtas till någon annan utan att du får veta det. Man kan också avtala om i fall katten får vara utekatt eller innekatt, och att man har rätt att ta tillbaka den utan kostnad om det skulle visa sig att den vanskötts. Likaså kan man skriva in i avtalet att man åtar sig att ta tillbaka katten om det visar sig att den inte trivs i nya hemmet. Köpeavtal för katt finns i olika form att hitta på nätet och man kan anpassa dem till sin egen katt.

– Be att få hälsa på din katt ibland! Även om du kanske blivit allergisk kan det vara skönt att få se att den fått det bra!

Hur snabbt en katt anpassar sig i ett nytt hem kan variera, beronde på kattens personlighet. Det finns sociala katter som ändå är ganska skygga och försiktiga rätt länge i nya hem, fastän de behandlas väl. De behöver bara god tid på sig att acceptera sitt nya liv. Andra katter kommer glatt skuttande upp i nya mattes famn redan efter en dag och verkar inte alls bekymrade. Variationen kan alltså vara lika stor som det finns olika katter.

Vad nya ägare ska tänka på är:

– Att inte tränga sig på katten för mycket i början, utan ge den chans att utforska sitt nya hem i lugn och ro. Bäst gör man det genom att låta den vara i ett enda rum först. Sedan låter man katten successivt få tillgång till nya rum i hemmet.

– Det kan vara klokt att vara med i början om man har mindre barn som inte är kattvana, och inte låta det bli för stojigt omkring katten.

smilebyfatallook

De flesta katter tar en flytt mycket lugnare än vad husse och matte räknar med. Deras anpassningsför-måga och nyfikenhet hjälper dem att utforska reviret, bekanta sig med andra miljöer, katter, andra djur och människor – och längtar ”tillbaka hem” gör de faktiskt många gånger bara i sin tidigare ägares fantasi…

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

10 reaktioner till “När min kisse ska flytta”

 1. Så kloka ord! Vår matte har lovat oss att även om nån skulle bli alergisk så får vi bo kvar ; ) Tass kram från Signe och Sven

  P.S. Vi har busat idag med lillmattes saker och en säkerhetsnål är borta. Våran matte ber till Skaparkatten att den inte finns i våra små magar : (

  1. Vi håller tassarna att matte hittar säkerhetsnålen ”i säkerhet” på något ofarligt ställe! *spinner tröstande*
   NosPuss Wikki

 2. http://www.kattstatus.se/sida33.html

  Wikki här kommer vi igen ; ) Det är så mycket fördomar om spädbarn och katter och vår matte får alltid frågan ”har ni kvar katterna?” nu när lillmatte har kommit. Så tråkigt tycker vi, matte är alltid så förvånad över framfusigheten i den dumma frågan. Vi katter är ju faktiskt familjemedlemmar och för att vi har blivit fler innebär det inte att någon måste lämna.

  I den länken från kattstatus står en del bra grejer. Bara ett förslag till framtida inlägg om du får idé torka : ) Det skrivs så lite om det. Tasskram från Sven och Signe

 3. åh tack för tipsen 😀 och till ovanstående: Jag har kämpat i tre år med min allergi men jag kan inte erbjuda min kise den närhet den behöver så jag känner mig sååå egoistisk som har henne kvar.

  ÄNTLIGEN har jag hittat en person som passar perfekt och de älskar varandra. när hon är här och hälsar på är min katt överlycklig och hos denna hela tiden 😀

  tack wikki för tipsen ännu en gång 😀

  1. Det låter som din fina kisse kommer att få det bra! Då kommer du också att må mycket bättre!
   Roligt att kunna vara till stöd!
   TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *