Att stjäla katt

Några vänner till mig berättar att de ”stulit en katt”. Jag brukar inte försvara STÖLD, men när det handlar om att rädda en katt ur en dokumenterad men inte avhjälpt vanskötsel, så har jag inte riktigt samma betänkligheter… även om jag absolut anser att saker och ting ska gå den lagliga rätta vägen. Dock, ibland måste man välja, och det här valet ansvarar de för. Ibland måste man stjäla katt.

skallebynskvala
Vet ni förresten att det finns ett mycket gammalt talesätt om att ”stjäla katt”? Det kommer från det gamla fattigSverige och från den tiden då både katter och tjänstefolk hade ett helt annat liv än nu.

Ett hem var sällan varken varmt eller isolerat. Det kunde bestå av ett enda rum runt en eldplats och den varmaste platsen nära spiseln var förbehållen husbondsfolket och deras barn. Tjänstefolket, pigor och drängar kunde få de sämre platserna längre bort från värmen och fick vara glada om de hade ett halmstoppat madrassvar att sova på och kanske något enkelt i filtväg att ta om sig. Ibland fanns också hundar och husdjur som höns och getter inomhus i ett bås. Det kan vara svårt att föreställa sig hur smutsigt eller kyligt det måste ha varit.

astorlnga1

Och att ”stjäla katt” bestod helt enkelt i att vara den som lyckades få någon av gårdens katter att komma med in i drängstugan eller ”undantaget”, som det ofta hette där de gamla eller ej arbetsföra inhystes, och ha katten att krypa ned under sticktäcket och värma det stackars frusna hjonet med sin lilla kattkropp! Så viktig var den lilla värmen.

fmormoromorfarihaven
Kanske något att fundera på, när man jämför med all bekvämlighet som finns idag, både för katter och människor? Idag har vi istället många katter som vill komma in och ”stjäla människa”…

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

10 reaktioner till “Att stjäla katt”

 1. Ssvar: Komiskt att vi heter likadant 🙂 Självklart försöker jag sprida den så gott som möjligt, har informerat och pushat på fler bloggare .. tex. http://stockholmsjonna.blogg.se som har lagt upp ett inlägg med bannern 🙂 Även skickat tips till blogg.se att lägga upp den på startsidan . Hoppas dom får allt hjälp dom behöver! Kram Miriam

  1. Härligt mysiga Miriam som heter samma som min matte! *spinner*
   All hjälp liten som stor är lika välkommen!
   NosPuss Wikki

 2. I det här fallet ska vi vara glada för att katten har blivit stulen. Eller snarare räddad tycker vi. Nosbuff

 3. Många hundraser, bl a tibetansk spaniel, har ju också en historia av att vara ”säng-värmare”… tibben i buddhist-kloster i Tibet. Kan tänka mej att det var ganska kallt i såna kloster.

  1. Ja och dessa munkar lever ytterst spartanskt utan tillhörigheter. En varm liten vovve var nog inte dumt att värma sig hos!
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *