Man ska inte bitas!

bite_me

Minsta lilla kattunge har lärt sig av sin mamma Katt att bits det gör man bara i självförsvar – och man biter ALDRIG sin människa!

Kattbett är något av de farligaste bett man kan få för våra små älsklingar har en mycket speciell bakterie ”Pasteurella Multocida” i munnen som kan ge en allvarlig infektion. Får man en dunkande smärta omkring bettstället och det börjar svullna upp så har det blivit en bakterieinfektion – man kan med otur få en livshotande infektion inom mindre än 24 timmar.

En liten rispa av en tand brukar inte vara farlig. Man tvättar den och om den är väldigt grund så det brukar inte bli några bakterier som ligger och gror i såret. (Men en del människor är väldigt känsliga för minsta lilla rispa av katter. De kan få blodförgiftning av en rispa från en kattklo t o m.) Annars är det när huggtänderna ger ett djupt och smalt sår som brukar vara problematiskt. Det är svårt att helt få bort bakterier från ett sådant sår, och det sluter sig på en gång.

Tyvärr händer det inte alltför sällan att folk har kommit in med kattbett till sjukvården och läkaren har inte vetat om att denne måste ge en antibiotika som tar Pasteurella också. Då har det hänt att människor blivit så sjuka att de måste ligga inne för vård och måste äta antibiotika länge efteråt. Så det är inte bara viktigt att komma in i tid utan även att man ser till att läkaren är införstådd med att katt- och för den delen även hundbett ofta ger en Pasteurella-infektion. Har man t.ex en reumatisk sjukdom är läkarbesök obligatoriskt eftersom ett kattbett kan göra sjukdomen tillfälligt sämre.

doktor_katt1

Sök omgående läkare, försök inte ”vänta ut” värken och var noga med att se till att få rätt antibiotika, t ex pencillinet Amoxicillin som har god effekt på Pasteurella.

Men bli inte arg på din katt – den vet inte om att den är lite farlig i munnen!

(Not: Bilden överst kommer från att jag låg 7a i bloggkategorin ”Sex och kärlek” idag. Och kärleksbett, det blir ett helt annat kapitel!)
(Not2: Delar av textinformationen kommer från en tråd om kattbett på HittekatteriFokus.)

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

21 reaktioner till “Man ska inte bitas!”

  1. Det konstiga är att somliga verkar tåla att bli hur mycket rivna och bitna som helst, och andra inte minsta lilla. Men det viktiga är att se upp!
   NosPuss Wikki

 1. Bra inlägg som vanligt:) Sonens tjej är inte bra ännu från sin cat scratch .. och får jag in vilda djur som fått bett av katt kan ingen antibiotika i världen hjälpa dem tyvärr
  Man kan så klart inte bli arg på katten! De bits inte för att jäklas och de rivs inte för den anledningen heller..
  Kram Jam o Spinn

  1. Vi katter följer våra instinkter för det mesta. Att fälla ut klorna ibland är en del av dem.
   Jo det ser man också i samband med kattslagsmål hur illa kattbett kan ta om det inte sätts in antibiotika.
   Naturens instinkt är stark.
   TassKram Wikki

 2. va.. kan du säga åt min katt att slita bitas då?? det är det enda hon gör nuförtiden. Hon bara bits och bits och rivs. det gör hon även när jag kelar med henne och helt plötsligt så bits hon… WHY???

  och så kan det till och med vara farligt.. jag ska säga det till henne så kanske hon slutar 😀

  tack för infon

  1. Det verkar som hon är lite stressad? Eller kan hon ha blivit van att busa/leka med händer och tror att det får man göra? En del kattägare låter sin kattunge ”brottas” med handen, det är kul när den är liten, inte lika kul när den är vuxen… Katten måste lära sig att lyssna på ”nej” och ”ta fint” och bromsa om den hetsar upp sig för mycket.
   TassKram Wikki

 3. Ojdå, verkar som att katter är farligare än hundar… När man blir biten av en hund och får ett pyttesår så brukar det ju aldrig hända nåt. (Och nu menar jag inte att jag umgås med aggressiva farliga hundar, men det händer ju nån gång ibland att en hund av misstag hugger i handen istället för leksaken om man leker och det går riktigt vilt till… och även om hunden då direkt känner att den tagit fel, och undviker att klämma ihop käkarna, kan det ju lätt bli ett LITET sår iaf.)

 4. Jag fick äta nån medicin i en vecka efter att Madame blev skrämd ute av nåt o bet o rev mig ordentligt på händerna för några år sen . . .

  1. Ja det är nog lugnast att sätta in antibiotika om man märker att något känns fel med de riv- eller bitsår man fått.
   TassKram Wikki

 5. hej. jag har googlat och googlat efter vad jag kan vara sjuk med, du kan gå in på min blogg och läsa mina symptom och gärna komma med din synpunkt. jag blev kattbiten utav min katt för tre veckor ca och strax därefter fick jag nådigt huvudvärk. min katt punkterade eller vad det heter, han bet så två av hans tänder åkte in djupt i benet på min vad, gick till läkaren samma dag och han skickade hem mig igen och sa det inte var någon fara och det läker nog.. den första veckan var hemsk, det pulserade och var jättesvullet och rött och gjorde ont, men jag härdade ut för jag fick ju ingen medecin av läkaren och han sa det var nog ingen fara. nu har jag haft enorm huvudvärk länge.
  var hos läkaren idag och gjorde massa tester, står i min blogg oxå. men iaf så just det benet där jag blev kattbiten så hade jag skitdåliga reflexer på knäet. jag blev biten strax under knäet på vaden.
  kom gärna med dina synpunkter och vad du tror om allt detta. kanske inte ens har med kattbettet att göra men jag fiskar efter hjälp just nu då läkarna inte verkar veta alls.
  ha de bra.
  tacksam för svar i min blogg om du har tid och lust.

  1. Milda makter vad har du haft otur och hamnat hos för knasbollar till läkare? Kattbett kan bli jättefarliga och du har ju antagligen blodförgiftning? Du ska kräva en rejäl bred antibiotikakur genast! NUUUUU! Skynda dig! Hoppas du kan få hjälp snarast! TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *