Morris med 9Lives

morriscatcelebratesmillioncatsrescuedsigvfgaecl

Året var 1968. Bob Martwick, en professionell djurtränare, hittade en högst personlig röd tabby med djupt gröna ögon och ett repat ögonbryn på katthemmet Hinsdale Humane Society Animal Shelter in Lombard, Illinois. Då hette han Lucky och var uppsatt på avlivningslistan. Det var något speciellt med Morris ”stil”: Han var elegant och hade en speciell karisma. Det var kärlek vid första ögonkastet för Bob, och Morris flyttade in på Bobs hundkennel, där ingen hund någonsin ifrågasatte kattens status som ”Top Dog”. Vad som dessutom var Morris främsta egenskap var hans kinkighet – han var en känslig finsmakare, något som var en fördel eftersom han året därpå, genom att Bob arbetade för Leo Burnett Advertising Agency, blev tales-katt för Heinz kattmat ”9 Lives”.

https://youtu.be/CKRGadiN59k

”Resten är historia” brukar man säga, och så blev det för ”Morris the Cat” som blev en lysande mascot för kattmatsmärket. Inte bara genom att han lyser eldröd på burkar och kartonger, han var också med i TV-reklam som ”the world’s most finicky cat”. Morris blev snabbt en stor stjärna och dessutom den mest kända katten i världen!

morristhecat

Denna stora röda hankatt, med inspelad röst av en man som hette John Irwin, gjorde med sardonisk stämma klart vilket matmärke han föredrag av de olika som han serverades. Morris var med i filmen ”Shamus” med Burt Reynolds 1973. Likaså har han varit ”spokescat” för många djurhem och djurskyddsorganisationer och skrivit tre böcker: ”The Morris Approach, an insider’s guide to cat care” 1980, ”The Morris Method” 1980 och ”The Morris Prescription” 1986. Det finns även en bok om honom, ”Morris: An Intimate Biography” av Mary Daniels 1974. Han har varit omslagskatt på Cat Fancy’s 30års jubileumsnummer 1995 och året därpå på boken ”Good Mousekeeping” av Ilene Hochberg. Time magazine utnämnde Morris ”The Feline Burt Reynolds” 1983 och US magazine kallade honom ”Animal Star of the Year” (1982-84). Morris har också fått en mängd utmärkelser, som PATSY (The Picture Animal Top Star Award) från the American Humane Society (1972 & 1973) och The Cats’ Meow Award utdelad av the New York Animal Medical Center 1992.
million_morris
2006 adopterade Morris en kattunge, L’il Mo, från ett djurhem i Los Angeles.  Li’l Mo blev den första i kampanjen ”Morris’ Million Cat Rescue”.

Genom åren har många katter fått spela Morris i TV, och alla har de kommit från djurskydd eller katthem. Den förste Morris regerade som kattreklamkung från 1969 i nitton år till sin död 1978. Han ersattes av Harry the Cat, som tillbringade 15 år på tronen som Morris II. Morris III blev inte så många år gammal tyvärr.

morris

Den nuvarande Morris IV bor i Los Angeles med sin tränare Rose Ordile och tog över kronan för något år sedan..

Morris the Cat förresten ställde glatt upp i presidentvalet både 1988 och 1992. Undrar om han hade hållit en människa som officiellt husdjur i Vita Huset om han vunnit? Presidentliv fick han i alla fall och  Nixon lät faktiskt Morris att underteckna (Med ett tassavtryck!) the National Animal Protection Bill. Det är något visst med röda katter!
morris_pres

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

4 reaktioner till “Morris med 9Lives”

    1. Spännande historia, eller hur?! Tänk vad en liten hemlös katt kan bli?!! Presidentkandidat??! *spinner*
      TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *