Akta så att jag inte bränner mig!

Hösttid är stearin- och värmeljusens tid…. För årets kattunge är den fladdrande lågan en ny spännande upplevelse! De kanske går fram och nosar, känner att det är varmt eller sveder morrhåren, vänder på ”klacken” och så råkar svansen hamna rätt i lågan. Kattpäls och ljuslågor är ingen bra kombination – lämna aldrig katt och ljus obevakade tillsammans – en brinnande svans och du kan ha ett hem i lågor på några få minuter.

Grundregler:  
– Använd ljusstakar monterade utom räckhåll på väggen eller sätt ljus i stadiga ljuslyktor med bra ventilation. Lyktorna kan annars bli väldigt heta och brännas även de. Det ska heller inte gå för katten att sticka in tassen i eller stjälpa dem.
– Vänd inte ryggen till! Kandelabrar och ljusstakar på bordet är mycket vackra. Men när ljusen väl är tända ska du ha dem under övervakning – eller ha katten instängd i ett ljusfritt rum!
– Stearin i pälsen är heller ingen höjdare. Se till att det inte kan droppa ned på ställen där katten brukar vara!

funnypicturescatsuggestsyoudonoteatcandles1

Om olyckan händer:

– Bedöm läget enligt devisen ”rädda-larma-släck”.
– Varna alla! Utrym om nödvändigt*. Rädda snarast KATTEN genom att kväva lågorna med något – innan den springer runt och sätter eld på mer… Använd bordduk, filt, matta eller vad du hittar.
– Om det brinner för mycket för att du ska kunna släcka själv, se till att alla kommer ut och larma brandkåren med 112. Riskera inte livet för att rädda saker…

 

candlecat1

Om katten brännskadats:

– Spola genast kallt vatten på brännskadan, under minst 20 minuter. Ställ gärna katten i badkaret och spola den i  först halvkallt vatten, minska sedan temperaturen på vattnet gradvis till kallare så kroppstemperaturen inte sjunker för hastigt.
– Täck över öppna brännsår med steril gasbinda eller en ren handduk. Smörj inte på brännsårssalva eller liknande.
– Tag snarast kontakt med veterinär.
– Var uppmärksam på chocksymtom som eventuellt först kommer efter ett par dagar. Även relativt små brännskador kan ha livsfarliga följder om djuret drabbas av chock på grund av vätskebrist och infektionsreaktioner i huden.

*Ha brandövning med din familj! 

Ett nyttigt tips, som jag gett tidigare: Lek ”Det brinner!” med barnen och lär dem vad de ska göra, vart de ska gå och hur de kan hjälpa till – om något farligt händer! Demonstrera hur brandvarnaren verkligen låter när det är fara. Ett barn som fått träna ”Säg till en vuxen, ta skorna och filten, spring ut! Och att inte ta hissen… Det man övat gör nytta och förhindrar handlingsförlamning.

Fotnot 1: Ibland kan brännskador orsakas av ett kemiskt ämne och då är det också viktigt att se till att katten själv inte börjar tvätta skadan. Spola katten i kallt vatten i som ovan, täck brännskadan och ta katten till veterinären.

Fotnot 2: Brännsår läker ofta långsamt och är mycket mer infektionskänsliga än vanliga sår. Håll noga koll på din katts skador om den bränt sig!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

11 reaktioner till “Akta så att jag inte bränner mig!”

 1. Bara tanken får oss att rysa..matte älskar också ljus men numera är det stabila lyktor som gäller. Tasskram

 2. *Usch* Mjaa…De e Hemskt,du har väl läst om katterna som var Hjältar i vår Blogg??
  Vår ena syrra hoppade rakt upp på värmeljus,men…som tur var så…blev det bara stearin i pälsen 🙁

  Jam & Kram från oss,som fått Ny kisse…tassa in & kika på henne…hon är Söööt ?

 3. *Usch* Mjaa…De e Hemskt,du har väl läst om katterna som var Hjältar i vår Blogg??
  Vår ena syrra hoppade rakt upp på värmeljus,men…som tur var så…blev det bara stearin i pälsen 🙁

  Jam & Kram från oss,som fått Ny kisse…tassa in & kika på henne…hon är Söööt ?

 4. Fast just missen på bilden är en devon rex och skall se ut så där… vi rexar har väldigt korta och krulliga morrhår alldeles av oss själva!

  Kommer ihåg att Aragorn brände sig alldeles ruskigt på ett ljus för några år sedan, och som han grät över sina mista morrisar… han var olycklig i flera veckor tills morrisarna hade vuxit ut igen.

  Brinnande ljus kan vara farliga för människor också – min matte har bränt håret flera gånger, fast hon är så försiktig…

  Tass från Imma, abbemissa.

  1. Jo då jag vet att devons har lite hapliga morrisar och de kan vara korta eller krulla sig lite hit och dit… Matte och husse hade ett par devonsar på jour innan mig och Nova. Men jag hittade ingen bättre bild att illustrera texten med.
   Människor ska så klart också akta pälsen för eld!
   NosPuss Wikki

 5. Våran matte har en regel när det gäller levande ljus, den som tänder ljusen ansvarar för dem och ser till att de blir släckta. Det är oftast matte som tänder ljus och alltid när hon går ut från rummet så släcker hon dem, ska hon bara hämta något så säger hon till den som befinner sig i rummet att se till ljusen. Är vi ensamma med matte så släcker hon alltid ljusen om hon måste hämta något.

  Hon säger oxå att taxar kan hoppa upp på bordet och välta ljusen, så därför lämnar hon aldrig ljusen obevakade. Lika om de tänder en brasa, för brorsan är hoppläs när det gäller kaminen, han vill ligga så nära som möjligt och det kan bli farligt nära det, matte håller full koll på både brasan och oss.

  Taxkramisar.

  1. Ja men det där var ju bra skrivet: Det att akta sig vid brasan! Det gäller ju katter också – tänk vad en gnista i pälsen kan ställa till!
   Duktig matte ni har!
   TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *