Gör ett vinterställe åt utekatten

Tack Lisa på Djurhjälpen för att jag får låna den här kanonbra byggbeskrivningen av er! Texten är skriven av Susanne Kistner. Med lite finurlighet kan en normalhändig person fixa ett gott vinterbo åt en hemlös katt!

fgelkatt2

VINTERBOSTAD ÅT HEMLÖSA KATTER

Vi har väl alla någon gång stött på – eller hört talas om – hemlösa katter. Och när vintern har kommit lider man med dem. Men det finns faktiskt något man kan göra för att underlätta livet för dessa stackars kissar, förutom att ge dem man förstås. Man gör helt enkelt en vinterbostad till katten!

DU BEHÖVER:
En stor kartong. Fråga i livsmedelsbutiker, eller ännu bättre, en större elektronikaffär. Där har de kartonger som innehållit TV-apparater, ugnar, diskmaskiner mm. Storleken på kartongen får anpassas efter antalet katter och storlek på dem. Men tänk på att kartongen sedan skall kläs med tjock frigolit, så en massa utrymme försvinner…

Kraftig och bred tejp, t ex silvertejp.

Halm. Går att köpa i djuraffärer.

På ett byggvaruhus köper du frigolitskivor, 5-7 cm tjocka, samt en rulle av den tjockaste byggplasten.

Gå på Myrornas och köp begagnade duntäcken eller dunsovsäckar.

SÅ HÄR GÖR DU:
Mät upp alla kartongens sidor. Rita av alla sidor av kartongen på frigoliten. Minska alla mått 1-2 cm och rita upp sidorna på frigoliten. Skär ut alla sidor med kniv.

Skär ut ett hål, runt eller fyrkantigt, på en av sidorna. Öppningen ska vara 15 x 15 cm, och sitta på ett passande avstånd från marken. Katten måste kunna hoppa in och ut utan svårigheter.

Sätt ihop alla frigolitdelar till en box. Använd tejpen att foga samman sídorna med.

Slå in boxen snyggt och prydligt i byggplast och tejpa ihop ordentligt. Tänk på att plasten kommer att fungera som fuktskydd.

Sätt ned frigolitboxen i kartongen. Använd gärna tidningssidor om det får plats, mellan kartong och frigolit. Fungerar som isolering.

Skär ut ett hål efter öppningen i boxen. Klä in hela kartongen i byggplats, så tätt som möjligt. Skär upp ett hål för öppningen.

Lägg in ett tjockt lager med halm i boxen. Ta duntäcket, klipp isär till lagom storlek, sick-sacka kanterna. Lägg in duntäcke-biten ovanpå halmen. Klart! Katten/katterna klarar gott och väl vintern med en sådan bostad. Om du matar dem varje dag kommer det inte att gå så stor nöd på dem.

vlkommen2

Huset är inflyttningsfärdigt!
Om du placerar boxen obevakat, så försök att gömma den så gott det går. Använd grenar, löv, stenar, jord och grästorvor och försök göra den osynlig för nyfikna eller elaka snorungar. Tänk på att boxen skall stå ute i alla väder, och klara av dem också. Lådan placeras där katterna brukar befinna sig. Lägg in lite torrfoder så att de ”hittar in”.
Står lådan bevakad, t ex på en tomt, så ställ den på en plats där katten kan känna sig lite trygg, t ex en husvägg, lite i skymundan. Frigoliten och plasten gör huset både varmt och hållbart och vattentätt, och man kan använda katthuset i flera år.

En sak är viktig; fukt kommer underifrån. Ställ helst inte boxen direkt på marken, utan lägg några tegelstenar el dyl under boxen. Jag brukar använda träpallar för att ha kartongen stående på, de är suveräna. Träpallar hittar man t ex på större livsmedelsbutiker, byggarbetsplatser, mm.

Lycka till med husbygget!

Djurhjälpen berättar också:
Vi fick ett larm förra vintern från en äldre kvinna i Vallentuna som matade tre stackars magra och frusna katter. Katterna sov på en parkbänk, tätt ihoprullade för att hålla värmen. På grund av platsbrist hade vi inte någon möjlighet att ta in dem, men vi placerade ut en stor låda som kvinnan ställde i hörnet mellan husväggen och ingången till sin port. Katterna flyttade in i sin nya bostad samma dag. Katthuset var deras bostad under ett års tid. Idag, precis ett år senare, är katterna inplockade och placerade tillsammans i ett hem, där de redan är mycket älskade. Och lådan, den åker till nästa ställe…

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

6 reaktioner till “Gör ett vinterställe åt utekatten”

 1. Vilket bra tips, då kan vi hjälpa våra utsatta kattvänner på ett bra sätt. Antar att det är bra om duntäcket, sovsäcken tål så mycket kyla som möjligt.Tasskram

  1. En dunfylld kudde är inte heller helt fel. Bara de inte blir fuktiga så är det helt OK. Sen ska man tänka på att lådan inte behöver vara mer än en katthöjd hög… Man kan också bygga in en liten ”Hall” så det inte blåser rakt in. Finns mycket fiffigt att lägga till!
   NosPuss Wikki

 2. Tänk vad synd det är om alla katter och andra djur med för den delen som inte har något hem. Matte frågar sig varför de skaffar djur som de ändå inte vill ha. Både jag och brorsan har det bra men det vore trevligt om alla hade det.

  Taxkramisar.

  1. Ibland råkar vi katter – om vi är tillräckligt många utan tillsyn – föröka oss utan att människor hinner göra så mycket. Är vi tillräckligt många kan det bli väldigt stökigt tyvärr.
   TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *