Kattspråk – har du tänkt på hur mycket din katt säger?

Babykattljuden – de allra första lätena din katt gav ifrån sig var små pipande ljud, dess kattungeläten: ”Mip mip” ungefär. Den kunde med dem och sitt kroppspråk (Kravlande, buffande, tassande, rullande – ja t o m en nyfödd kattunge kan röra på sig en hel del!) tala om för mamma katt att den var hungrig, frusen, nödig eller trött.
svans
Kroppspråket – det följer sedan katten hela livet, även om det förändras från det vingliga kattungebeteendet till en vuxen katts mer tydliga kroppssignaler. Hela kroppen ”talar”, från morrhårens vinkling till svansens pendling, hållningen och rörelserna signalerar kattens humör, känslor och behov.
svans11
Spinnandet, den tredje kommunikationsformen, lär sig en liten kattunge redan under första veckan och i början låter det som ett litet knattrande. Med spinnandet visar katten att den är glad och trivs, men sjuka eller skadade katter spinner också, som för att trösta sig.
Pratljuden kommer därnäst i kattens språk: Jamande och kvittrande ljud som varierar från knappt hörbara läten till högljudda skrik. De kan betyda allt från att ett byte är i sikte till att signalera missnöje, men lika mycket bara att katten är tillfreds och ”pratar för sig själv”.
Konfliktljuden är högst speciella, med fräsande och morrande aviserar katten både ilska och gränshävdande. En hotad katt fräser till och går hotet över i slagsmål blir skrik och vrål av ilska ganska öronbedövande och explosiva.
ansikte
I kattens språk ingår också dofter kryddade med dess feromoner. Från körtlar på huvud och kropp stryker katten av sina egna doftmarkeringar på människor och föremål. Dessa doftsignaler finns kvar som meddelanden till nästa katt som kommer nosande.

Så – utan skriftspråk eller bokhyllevis med lagrade fakta – jamar vi klarspråk som minsta kattunge förstår. Vi inspirerar artister, konstnärer, filosofer och forskare. Vi fängslar en hel värld med våra mysterier. Kom förbi Katthemmet på Sockengatan 5 i Örebro på Öppet Hus idag mellan kl 13-16, så kan vi prata vidare?

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

3 reaktioner till “Kattspråk – har du tänkt på hur mycket din katt säger?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *