Regeringens utredning om djurskyddslagstiftningen

I dag tillsätter regeringen en utredning för att modernisera djurskyddslagstiftningen, en idag omodern lagstiftning som trädde i kraft 1988 och inte har setts över på över 20 år. Det finns t ex vissa problem i dagens djurhållning som inte har kunnat lösas med nuvarande lagar. Jordbruksminister Eskil Erlandsson presenterar vad som är aktuellt i utredningen, idag torsdag 4 juni med början kl 13 och det borde leda till att pressens information snart rullar ut…

Rapport intervjuade jordbruksminister Erlandsson tidigare idag:

Tyvärr fokuserar media mest på att diskutera herrlösa katter ganska enkelspårigt och efter att Rapports journalist frågat ”Kan man inte skjuta dem?” svarar Erlandsson ”Visst, det är ju ett sätt men det finns säkert andra sätt att lösa det här.” så skriker löpsedlarna ”Jordbruksministerns lösning på problemet: skjut vildkatterna!!!” – och det var ju inte hela sanningen och säkert inte heller hans avsikt med svaret.

Nu ska det bli mycket intressant att lyssna på Regeringskansliets webstream från hearingen, när den publiceras på www.regeringen.se/sb/d/3209 och att få veta vad som verkligen sägs, utan löpsedelsvinklingar.

Sanningen är att många av de hemlösa katter som finns i Sverige idag inte alls är s k ”sommarkatter” utan övervägande vanvårdsfall av andra slag – allt i en problematik relaterat till ägare som inte kan eller vill ta sitt ansvar; personer som släpper ut katter på okontrollerat sätt, kattsamlare, missbrukare eller personer som blir sjuka eller avlider och ingen vet att där finns en katt som behöver tas om hand. Ofta ligger en mänsklig tragik bakom kattens lika tragiska öde.

Att det sedan blir en topp av katter som letar sig till hus och gårdar mot höstkanten är en sorglig men ”naturlig process” då okastrerade lösdrivande katter förökat sig fritt under den varma årstiden och så börjar söka sig skydd för höstrusk och vinterkyla senare på året. Majoriteten av dem har inte alls övergivits av barnfamiljer, utan bara råkat födas okontrollerat. Det märks framför allt på att infångade katter är skygga och ovana vid människor. En sommarkatt som varit familjekatt är däremot social och trygg med människor.

Men dessa katter finns, så stöd ditt lokala katthem!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

10 reaktioner till “Regeringens utredning om djurskyddslagstiftningen”

  1. Folk är kattsingen inte kloka, i synnerhet om de är reportrar – tappar de allt omdöme då?
   Det känns som att varenda tidning inkl Metro själv bara plagierar nåt som nån annan redan skrivit. Som är fel från början.
   Det blir på sommarkatternas bekostnad också… *suckar*
   TassKram Wikki

  1. Tyvärr ser det likadant ut på Aftonbladets kommentarslista också… Varför detta hat och missunnsamhet? Vårt samhälle är välbärgat och har råd att ta hand om husdjuren. Det är ju faktiskt människors fel att katterna finns och är hemlösa, tänker ingen på det? Katterna har ju inte gjort något onaturligt… *ny suck*
   Vad ska vi göra, Puma, för att rätta till det här? *tår*
   NosGos Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *