Lyft inte katten i nackskinnet!

Så har vi då den gamla myten om att man kan lyfta alla katter i nackskinnet – kan vi inte ta kål på den nu en gång för alla?

Man ska ALDRIG lyfta katter i nackskinnet!

Det finns bara två undantag:
1. Mamma Katt lyfter sina ungar med ett milt bett runt nacken/halsen när de är små. Hon är den enda som får göra detta! Hon tar dessutom över hela nacken. Kattungar liksom kurar ihop sig då, det är en medfödd reaktion, och hänger alldeles stilla i Mamma Katts mun, så att hon kan transportera dem på detta sätt. Det är ju det enda sätt hon kan använda, innan ungarna är stora nog att gå själva. Naturen har ordnat det så fiffigt att det klarar kattungen utan skada.
2. Verkliga NÖDsituationer – när du måste rädda en katt från något farligt och snabbt måste gripa tag i den! Då är det bättre att fånga tag någonstans över huvud taget, om det så är tass, svans eller nackskinn!

Dock finns reflexen att en katt håller sig stilla om den får ett ”Mamma Katt-bett” över nacken kvar hela livet och man kan utnyttja det beteendet om man behöver få lugn på en rädd eller bråkande katt. T.ex. om man behöver undersöka något sår och katten krånglar eller blir orolig. Då tar man bara ett litet lätt tag i nackskinnet, men abslolut INTE lyfter!

Tyvärr är det en utbredd vanföreställning att man kan bära katter i nackskinnet, men det är som om någon skulle lyfta en människa bara i håret. Vilket väl alla fattar gör väldigt ont!

Och Pelle programledare ber alla katter om ursäkt för det han sade på TV i ”Lilla Aktuellt” igår – självklart ska man INTE lyfta katter så!! Nu vet han också detta!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

11 reaktioner till “Lyft inte katten i nackskinnet!”

 1. Åh detta måste min matte läsa medibums! Hon använder mamma-bett-grepp på mig när hon skall klippa klor och ja inte vill de och vill bitas och så i stället. Hon gör de för att ja skall lugna ner mig tillfälligt säger hon. Ja tycker de e hemskt orättvist för ja blir ju som en nyfödd då ju.

  Sen använder hon de när ja skall få medicin också. TASKIGT! Men hon har aldrig lyft mig i nacken. Bara tagit ett litet tag där förstås.

  1. Men Nea, då har din matte i alla fall fattat rätt och använder inte det greppet annat än för ”ditt eget bästa” du vet sån där regel som människor hittar på… fast ibland – även om det bara är ibland – så vet de ju bättre och menar väl!
   NosPuss Wikki

 2. Det här ska jag köra upp i nosen på husse. Fast nu så tar han mig förstås inte i nackskinnet längre. Men han har gjort det. Så det så! *noterar för framtida behov*

  1. Ja hussar måste lära sig! Bara godkänt i nöööööödsituationer! Riktigt nöd!
   Så det så!
   TassKram Wikki

 3. Har haft katt sedan jag var liten och har Aldrig greppat tag i nackskinnet på en katt.
  När min katt ska få medicin, ser jag till att han ligger ner och sätter helt enkelt mina knän på vardera sidan om honom och håller ena armen framför i risk för smitning och ger medicinen med den andra. Ett bra tips för att få en katt att bli lugn är att massera öronen (akupunkturpunkter) längs med kanterna, cirka 1 cm inåt.

  1. Det där låter kattvettigt! Men akupunkturpunkter på öronen? Det låter spännande, det vill jag veta mer om!
   NosPuss Wikki

 4. Det var det dummaste! Jag kan köpa att man inte behöver lyfta katter i nackskinnet, men liknelsen med att lyfta en människa i håret är urbota dum och stämmer inte med fysikens lagar. En katt är mycket lättare i förhållande till tjockleken på skinnet än vad en människas vikt är i förhållande till skinnet på huvudet. Som exempel, att lyfta en fluga i vingen är väl inte jämförbart med att lyfta en elefant i örat. Inga löjliga liknelser tack!

  1. Men jamsingen vad du var stingslig då!? Har du vaknat på fel sida eller letar du bara efter någon löjlig bagatell att haka upp dig på? Alla fattar orimligheten i att lyfta människor i håret och det borde helt naturligt vara alla lika främmande att lyfta katter i nackskinnet. Ja eller elefanter i öronen, du sa det.
   Se det väsentliga i innehållet istället för att tramsa om dekormeningar!
   TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *