Giftiga katter

asfaltkatten_dricker

Miljögifter inomhus, det är inget vi katter tänker på. Men likafullt drabbas vi, som alla andra levande varelser, av de gifter som människan hanterar i sin omgivning.

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, berättar på sin hemsida www.slu.se/ om den forskning som Bernt Jones, på Institutionen för Miljökemi, gjort genom att ta serumprov på 138 katter för att utreda orsaken till den ökade förekomsten av giftstruma ”hypertyreos” hos katter. Liknande test har också gjorts i USA med samma resultat.

praktiken

Vad Bernt hittade – dock utan att kunna avgöra om det påverkade eller orsakade giftstruman – var ett väldigt högt värde på bromerade flamskyddsmedel, PBDE, hos katterna, så mycket som 20-50 gånger mer än hos vuxna svenska människor! PBDE förekommer i textilier, möbler, mattor, madrasser och elektronisk utrustning och tros dock vara orsaken, eftersom det finns en strukturlikhet mellan dem och sköldkörtelhormonet tyroxin.

PBDE-värdena i Sverige var något lägre än hos de amerikanska katterna, eftersom flamskyddsmedel används i högre grad där. Katterna får i sig detta via damm när de tvättar sig och via foder. En annan bidragande orsak till de höga halterna kan vara katters sämre förmåga att omvandla och utsöndra främmande ämnen.

Av detta drar man slutsatsen att katter kan vara tydliga indikatorer på förekomsten av miljögifter, både inomhus och utomhus. Bernt Jones hoppas nu att forskningen även ska kunna användas för att visa hur inomhusmiljön påverkar människor. Mjamen – varför inte oss katter också?????

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *