American wirehair – ännu en kattras som du kanske inte kände till?

americanwire

Världstrenden tycks vara att hitta udda genetiska katt-typer och avla fram dem till godkänd ras. Ännu en i raden är American Wirehair, som är precis vad det låter som: En katt med sträv stickig grövre ytterpäls.

frazzledoctjpgforweblarge

Rasen lär ha uppstått ”spontant” 1966 i Verona, USA, i en kull på sex ungar som en ”barn cat” fick och av dessa ungar var det en röd hankatt, Council Rock Farm Adam, som hade den speciella stickiga pälsen.

awh1

Men medan andra ovanliga pälstyper verkar dyka upp i mutationer oberoende av varandra världen runt, så finns denna ras endast i nedstigande led från Adam. Han är nu anfader till alla katter av denna typ som finns runtom i världen.

Rasen är ovanligt frisk och anses ha bra motståndskraft mot vanliga kattsjukdomar. För att hålla rasen genetisk stabil har man endast parat in amerikansk korthår, och fått fram en robust och kompakt katt. En uppfödare beskriver pälsen så här: ”Their coats can range for very hard, dense, and kinky to crimped, spiky, or curly. Each coat type, however, is soft and wonderful to touch! Even their whiskers are wiry.” En annan beskrivning är ”At first sight, these scruffy-looking, bright-eyed kitties might look like American shorthairs whose coats have been shamefully neglected. Look again. The American wirehair is supposed to look like that – frizzy, kinky, wild hair standing up in springy ringlets or coarse clumps. Look closely and you’ll see that each hair looks like it’s been crimped with a miniature curling iron. It’s the distinctive coat that sets this rare breed apart.” Charmigt eller hur?

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *