Gertrude Jekyll älskade katter

Visste du att: En av världens mest berömda trädgårdsdesigners, Gertude Jekyll, som än idag 76 år efter sin död inspirerar människor världen över ifråga om hur de planterar och sköter sina trädgårdar, också var en hängiven kattälskare?

jekyllcatboots

Här har hon målat sin katt Thomas (Visst påminner Isidor lite om honom? Eller är det tvärtom?) år 1861, när hon gick på The South Kensington School of Art, som ”Puss in Boots” – även om jag nu inte kan upptäcka några stövlar…

jekylthreecats”the equicateral triangle”

I hennes berömda bok ”Children and gardens” får katterna ett helt kapitel, ”Pussies in the garden”. Påbilderna som hon målat poserar katterna lika noga som den mest eleganta ros eller dahlia.

Gertrude Jekylls brorsdotter berättar om ett ”Tea Party” för katter som faster Gertrude anordnade, med handskrivna inbjudningskort och en prydligt präntad meny (På franska!) med t ex ”Les Hareng à la Minette” (Sill på Kattfrökens vis) och ”La Crème au Naturel” (Grädde)! Kattfesten ger en särksild dimension till denna gigant i trädgårdsvärlden: Hon var mänsklig och kattslig!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *